10 ting, du ikke vidste påvirkede hestens hove

De seneste par år er der for alvor kommet fokus på vigtigheden i, at hestens hove holdes sunde og raske. Et gammelt ordsprog siger: ingen hov – ingen hest. Og det er efterhånden blevet svært at finde rundt i junglen af tilskudsprodukter, smørelser og olier, der alle har til formål at optimere hovens kvalitet. Malgré Tout har derfor sat sig for at gøre dig klogere på hvad, der påvirker hovens sundhed, og kommer her med 10 bud, som måske kan overraske.

Alderen

Har du tænkt på, at hestens alder har stor betydning for hovens evne til at vokse? Hestens hov vokser i gennemsnit 1 cm. om måneden. Fortil i hoven i tåstykket tager det normalt mellem 9 og 12 måneder for hoven at vokse hele vejen ned. I dragterne tager det imidlertid kun 4 til 5 måneder for hoven at vokse fra kronranden til enden af hoven. Det er videnskabeligt bevist, at unge hestes hovvækst er hurtigere end voksne heste. Det gælder også for evnen til at danne ny hårvækst.

Annonce

Miljøet

Hestens miljø har meget at sige i forhold til kvaliteten af hoven. Det betyder, at står hesten i mudder det meste af dagen, har hoven det svært. Et relativt tørt miljø skaber de bedste forudsætninger for god horndannelse. Omvendt kan et for tørt miljø uden fugt få hoven til at sprække og gå i stykker. Er omgivelserne for tørre vokser hoven langsommere.

Årstiden

Du ved måske fra dig selv, at dit hår vokser hurtigere om sommeren end om vinteren. Det samme er faktisk gældende for hestens hove. Dette skyldes blandt andet mangel på det naturlige D-vitamin, som kommer fra solens stråler. Derfor anbefales det, at man om foråret revurderer hvor tit smeden skal komme på besøg, så ikke hestens hove bliver for lange.

Annonce

Racen

Det er videnskabeligt bevist, at hornkvaliteten er race-bestemt. Vidste du for eksempel at connemara-racen har større risiko for at udvikle hovvægseperation, og at fuldblodsracen har tendens til at have tyndere hovvæge? Ved connemaraponyen kan man gentest for hovvægsseparation, og det er en recessiv lidelse. Der er nogle connemaraponyer, som har to kopier af genet

Det er videnskabeligt bevist, at hornkvaliteten er race-bestemt. Vidste du for eksempel at connemara-racen har større risiko for at udvikle hovvægseperation, og at fuldblodsracen har tendens til at have tyndere hovvæge? Ved connemaraponyen kan man gentest for hovvægsseparation, og det er en recessiv lidelse. Der er nogle connemaraponyer, som har to kopier af genet Hoof Wall Separation Disease (HWSD), og disse vil være i en større risiko for at udvikle denne hovvægsseperation. Det påvirker hesten i høj grad, og det kan være svært for den at leve en normal tilværelse. Siden 2016 har det været obligatorisk at teste både føl og nykårede hingste for genet, så man kan undgå at avle videre med lidelsen.

Hesteracer, der har god hovkvalitet er araberen og mange ponyracer, herunder islændere og fjordheste.

Smeden

Der er stor forskel på hovens form og plejebehov i forhold til hvilken smed, du benytter. Ligeledes er der også stor forskel på om din hest går med eller uden sko, om den har såler på eller boots.

Annonce

LÆS OGSÅ: Smed: Når du synes, din hest er langtået, er det for sent

Foderet

Generelt vil underfodring af heste, med hensyn til både kalorier og alle andre næringsstoffer have en negativ indflydelse på hovens kvalitet. Hvis man gerne vil gøre noget ekstra for en hest med dårlige hove, kan man give hesten de stoffer der er vigtige i hornproduktionen; Det er essentielle aminosyrer (altså de få aminosyrer som hesten ikke selv kan danne), spormineraler (svovl, zink og kobber) i letoptagelig form, aminosyrer (lysin og metionin) og biotin (b-vitamin).

Sygdomme

Hvis din hest har en sygdom og dens immunforsvar er under belastning, er kroppen ofte ikke i stand til at producere god hornkvalitet. Dette skyldes, at kroppen prioriterer energien på at bekæmpe sygdommen og således sænker væksten af hoven. Ved sygdomme, især dem der giver feber vil hovvæksten nedsættes. Typisk kan man se ringe på hornvæggen flere måneder senere.

Annonce

Typen af arbejde

Hvor meget du bruger din hest, har også betydning for hovens kvalitet. Lange træningspas på hårdt underlag er eksempelvis mere skadeligt end let træning på blødt underlag. Omvendt er det også vigtigt for hovvæksten, at hesten ikke står stille. Kommer hesten ud og lave noget, vil dens stofskifte øges. Dette vil også medføre, at hovvæksten øges.

Boksunderlaget

Står din hest på boks om natten, bruger den meget tid på et underlag, som kræver regelmæssig rengøring. Oftest ses, at heste der står i bokse på meget vådt underlag, har tendens til sur stråle og dårlig hovkvalitet på grund af urinens eroderende effekt. Hvis hesten står på spåner eller lignende i sin boks, kan det være en god idé at påføre hovene hovolie/fedt umiddelbart før hesten sættes i boks for natten. Spåner og lignende (ikke halm) har det formål, at udtørre boksen for væsken i urin og afføringen. Denne udtørring går også ud over hovene, der ikke kan forsvare sig mod spånernes udtørrende effekt.

Annonce
Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce