13 små overvejelser, når din hest skal aflives

Det kan være svært at vide, hvad man skal forvente, når en hest skal aflives. Vi tror på, at jo mere du har planlagt på forhånd, jo nemmere bliver det i sidste ende at håndtere den i forvejen ubehagelige situation. Derfor vil vi nu gennemgå alle de ting, du skal være opmærksom på i forbindelse med en aflivning. Forhåbentlig kan det hjælpe med at gøre det svære bare en lille smule lettere.

Læs også: Hvor skal din hest hen på sin sidste rejse?

Overvejelser forud for aflivningen

1. Hvornår skal hesten aflives? Det er en god idé at vælge en dag, hvor du har tid til at bearbejde dine følelser.

2. Hvordan skal hesten aflives? Det kan være med boltpistol eller med en sprøjte.

3. Hvad skal der ske med hesten, når den er blevet aflivet? Det mest almindelig er at få den afhentet af DAKA, at donere den til en zoologisk have, at få den helt eller delvist kremeret eller at lade den blive slagtet.

Annonce

4. Hvor skal aflivningen finde sted? Skal det ske ved stalden, på slagteriet eller ved en zoologisk have?

5. Er der noget særligt, du vil gemme fra din hest? Det kan for eksempel være en tot hår? Der findes mange kunstnere derude, der laver smykker af hestehår eller andre ting, der kan få dig til at mindes din bedste ven. Det kan også være, du bare vil gemme en sko eller den grime, som hesten blev aflivet i.

Læs også: Kunne du finde på at få kremeret en del af din hest?

Hest i grime
Det er utroligt stressende og hårdt at være tvunget til at skulle tage en række logistiske beslutninger op til en aflivning. Kend svarene på forhånd, før du står i situationen, for at gøre det hele bare en lille smule nemmere. Foto: Arkiv.

Overvejelser vedrørende aflivningen

6. En aflivning bør altid foretages af en dyrlæge, medmindre der foreligger en særlig tilladelse fra myndighederne. Selve aflivningen er en totrinsproces. Først gives en dosis beroligende middel. Her bliver hesten bevidstløs og uvidende om, hvad der foregår omkring den.

7. Når hesten er rolig, sker selve aflivningen. Her kan hesten enten skydes med boltpistol eller få sprøjtet aflivningsvæske ind i blodet. Ved førstenævnte metode skydes hesten i panden med boltpistolen og hesten afblødes efterfølgende ved at skære de store blodkar på halsen over. Denne metode bruges ofte ved konsum. Ved brug af aflivningsvæske kan der gå 30-60 sekunder, før hesten falder sammen. Den tager nogle dybe indåndinger og falder til jorden. Den bør være død, inden den rammer jorden.

8. Dyrlægen tjekker til sidst, om alle reflekser er væk, og at hjertet er holdt op med at slå.

Annonce

9. Vi forstår godt, hvis du ikke synes, det er rart at se din hest tage sin sidste vejrtrækning. Tal derfor med din dyrlæge om, hvad du er villig til at se, og hvad du helst vil undgå. Det er også helt normalt, at man måske er nødt til at få en anden til at stå med hesten, når det sker. Måske har man slet ikke lyst til at være til stede – måske er det netop det, man har brug for.

10. Hvis hesten er blevet aflivet i den stald, hvor den plejer at holde til, vælger mange at overdække den med en pressening indtil den bliver fjernet.

Overvejelser vedrørende selve aflivningsdagen

11. Hvis aftalen med dyrlægen er planlagt på forhånd, er det en god idé at bruge selve dagen på noget roligt og meningsfyldt for dig og din hest. Hvis hesten er i stand til at bevæge sig, så lad den for eksempel se skoven en sidste gang, spise alt det græs, den har lyst til, eller lad den kaste sig over en pose gulerødder. Giv den en god tur med striglen og klø den alle dens favoritsteder. Det vigtigste er, at I sammen får lavet noget, som giver jer en rigtig god, sidste hyggestund.

12. Det kan være godt at få en ven til at køre dig hjem, når aflivningen har fundet sted. Det kan også være, du har brug for at være sammen med andre oven på oplevelsen. Find ud af, hvad dine behov er. Du må godt tænke ekstra meget på dig selv den dag.

13. Hvis din hest står opstaldet, så være ikke bange for at kommunikere med de andre på gården om, hvordan du ønsker, at situationen skal tackles. Gør op med dig selv, hvad du har brug for, og meld det klart ud. Det gør det kun lettere for jer alle sammen.

Læs også: Dyrlæge: Kun 70 % af alle bedækkede hopper fører til et levedygtigt føl

Annonce

Artiklen er oprindelig bragt i juni 2020 og er efterfølgende blev revideret og opdateret.

Vetgruppen.dk

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce