Indvoldsorm: Sådan bekæmper du plagen

Sommermånederne er højsæson for, at din hest smittes med indvoldsorm. Hestene smittes, når de optager færdigudviklede æg eller larver under græsningen. Hestene bliver ikke kun selv smittet, det smitter i høj grad også hinanden. I en enkelt dugdråbe på marken kan der være adskillige hundrede larver. Derfor kan en enkelt mundfuld græs indeholde mange tusinde larver. Her kan du blive klogere på, hvordan du kan håndtere ormeplagen på bedste vis.

Annonce

Læs også: 3 tricks: Gør din hest gode venner med ormekuren

Æggene optages under græsning

Heste, som går på græs, har ormearter i tarmkanalen, som spredes sammen med gødningen. Andre heste smittes, når de under græsning kommer til at spise æg og larver. Derfor smitter heste ikke kun sig selv, men spreder hurtigt æg og larver til andre heste. En enkelt mundfuld græs eller en regndråbe kan indeholde flere hundrede larver, hvis infektionstallet på folden er højt.

Smitte med blod – og bændelorm på græs

Blandt indvoldsorme er blodorm og bændelorm to typer parasitter, som typisk rammer hesten netop i græsningsperioden. Man ved, at ormene trives bedst med temperaturer over 15 grader samt høj fugtighed. Derfor kan man med fordel tænke i at skifte fold til hestene med jævne mellemrum. På den måde undgår man, at infektionspresset med blod – og bændelorm bliver for højt.

Sørg for, at hesten ikke tvinges til at spise græs i nærheden af det sted på marken, hvor de gøder. Foto: Arkiv.

Får min hest indvoldsorm?

Langt de fleste heste rammes på et eller andet tidspunkt af en infektion med indvoldsorm. Heste er bygget med et immunforsvar, som betyder, at de er gearet til at klare ormeangreb. Uden denne form for naturlig infektion, kan hestens immunsystem ikke udvikle sig normalt. Som hesteejere skal vi dog være på vagt, når hesten inficeres med bestemte parasitter. Eller hvis hestens modstandskraft nedsættes. Ved en mindre infektion kan nedsat kondition være et af de eneste tegn. En kraftig infektion vil derimod vise sig ved dårlig trivsel, dårligt pelslag og vægttab som indikatorer. Meget kraftige ormeinfektioner kan i værste fald føre til, at hesten afgår ved døden.

Annonce

Sådan behandler du din hest for orm

I jagten på at finde den rette balance i hestens ormeinfektionstal er en del af strategien, at man behandler så meget med ormepasta, at hestens eget immunforsvar selv kan klare resten. Du kan selv hjælpe til med at holde ormeinfektioner nede ved at holde en god hygiejne omkring hesten. Sørg blandt andet for at hverken græs eller foder er i kontakt med gødning. En vigtig strategi for at undgå for høje ormeinfektionstal er at sørge for, at hesten ikke tvinges til at spise græs i nærheden af det sted på marken, hvor de gøder. Del folden op og skift hestene rundt på foldene jævnligt. Kør gødning ved fra marken ved hjælp af greb og trillebør.

Gødningsprøve og medicinsk behandling

Tager man en gødningsprøve fra hesten, vil den afsløre hvorvidt, der er store eller små mængder af ormeæg i hestens afføring. Det bedste tidspunkt at tage en gødningsprøve på, er midt på sommeren eller først på efteråret, hvor smittepresset med ormeinfektioner er højest.

Alt efter, hvad gødningsprøven viser, kan man i samarbejde med sin dyrlæge beslutte om og i så fald, hvilken medicinsk ormebehandling hesten skal modtage.

Kilde

Netdyredoktor.dk

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce