Det er i øjeblikket sæson for at hopper og føl går på græs – og det betyder – at det er lige nu, du skal være opmærksom på, om dit føl fodres hensigtsmæssigt med fokus på sund udvikling af føllets knogler. Her kan du blive klogere på, hvordan du fodrer dit føl, så det udvikler sig, som det skal.

Græs indeholder ikke kobber og zink
Selvom dit føl ser ud som om, at det er i fin foderstand, skal du være opmærksom på, at græs ikke indeholder tilstrækkeligt med mineraler, hvor specielt kobber og zink er en mangelvære i græsset. Begge mineraler er yderst vigtige for knogleudviklingen hos det unge føl eller unghesten. Vækstproblemer opstår derfor typisk om sommeren, hvor hesten får masser af græs, men ikke tilstrækkeligt med mineraltilskud. Den optimale fodring danner basis for, at føllet vokser jævnt uden de store ryk og med en normal foderstand, hvor føllet hverken er for tykt eller for tyndt.

Pas på med stivelse
På et føl i vækst, må man godt kunne skimte ribbenene. Hvis der er for meget energi i foderet, øges føllets væksthastighed og særligt, hvis energien stammer fra korn og græs, øges væksthastigheden med risiko for vækstproblemer. Store mængder stivelse, som den man kender korn, er derfor ikke egnet til følfoder. I stedet skal et føl have følfoder, som indeholder en tilpasset mængde protein og mineral, som sikrer at skelettet på en kommnede solid ridehest grundlægges.

Det rigtige følfoder
I sommermånederne kan føllet tildeles en smule følfoder i stedet for, at det spiser hoppens foder. Når føllet på den måde vænnes til at spise fast føde ved siden af hoppens mælk, vil fravænningen i efteråret gå meget lettere. Når hoppens mælkeproduktion begynder at dale efter ca. otte uger, vil føllet få et reelt behov for fast føde ved siden af mælk, men tildelingen af kalorier skal stadig ske i et afstemt forhold, hvorfor det igen må anbefales, at man fodrer sit føl med foder, der er blandet til alderskategorien. I løbet af føllets første leveår udvikler det 80 procent af sit mineralindhold i knoglerne, hvad der betyder, at det er meget vigtigt for resten af hestens liv, at den er dækket tilstrækkeligt ind med mineraler i den første tid.

Kilde: Brogaarden

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.