Falabella er verdens mindste hesterace, og måler omkring 65-75 cm. På grund af sin højde bliver den brugt som kørehest eller kæledyr, og den er kendt for sit blide, venlige og modige temperament. Umiddelbart tænker mange at det må være en pony, men på trods af sin diminutive størrelse er falabellaen faktisk en perfekt skaleret miniudgave af en fuld størrelse hest. Det kan blandt andet ses på dens DNA, der på ingen måde kan sammenlignes med DNA fra andre ponyracer. Det er en sjælden race og der findes kun et par tusind renracede af dem i hele verden.

De argentinske myter
Oprindelig stammer falabellaen fra Argentina, men der er ikke rigtig nogen, der ved hvordan den blev til for cirka 100 år siden. Man ved, at den er opkaldt efter den familie, familien Falabella, der opdrættede dem på deres ranch uden for Buenos Aires. Man vil nok aldrig finde ud af præcis, hvordan falabellaen kom til, men det findes der et par myter om. En af myterne er, at racen stammer fra en lille fuldblodshest som familien Falabella havde på deres ranch Recreo de Roca. Til den købte Senõr Falabella en meget lille hingst, der havde noget de kaldte ”dværgsyge” af de lokale indianere, som han mødte hver dag nede ved vandhullet. Julio Falabella ville avle små heste til sin datter.

Gennem års omhyggelig selektiv avl er racen blevet ren, og er i dag repræsenteret ved sin egen forening, Falabella Miniature Horse Association, som blev stiftet i 1973 da Stuart Ericson og Anthony Garrullo købte en gruppe af falabellaer direkte fra familien Falabella.

Fine former
Falabellaen er spinkel af bygning og ligner mest af alt en miniature araberhest. Den har et lille fint hoved og en elegant krop. Manen er glat og må ikke være for lang og alle farver er tilladte hos denne race. Pelsen er blank og blød og benene spinkle. En ting, der er sket gennem avlsmålet om at formindske dem, og få dem så miniatureagtige som muligt, er at falabellaen kun har 17 ryghvirvler, hvorimod alle andre heste har 18. Dermed mangler den også et sæt ribben, som skulle have siddet på den 18. ryghvirvel. Falabellaen bliver ofte meget gammel; et sted mellem 30 og 40 år er ikke unormalt for den lille fine hest.

At finde en falabella
At finde en renavlet falabella er en udfordring på grund af dens sjældenhed. Potentielle hesteejere kan ofte finde opdrættede heste, der er en kombination af falabella og mere traditionelle former for miniatureheste. Det anbefales at køber beder om et identitetsnummer før køb. Kan identitetsnummeret ikke udleveres er det med sikkerhed ikke en ægte falabella, der er til salg. Racen er sjælden og stambogen er lukket. Kun 100% rene falabellaer kan registreres, og der sker DNA test på alle dyr ved registrering. Falabellaen må derfor ikke forveksles med andre miniature heste.

Bruges mest som kæledyr
Den lille fine hest kan bruges som kørepony og kæledyr, men ses mest som kæledyr. Især i USA er der mange, der har dem som kæledyr og lidt færre har og bruger dem som trækdyr. Den betragtes ikke som en ridehest på grund af dens størrelse og fordi dens fysiske styrke er blevet svækket gennem avlen.

Snip20160729_3
Foto: Dansk Miniature Forening

Hurtig oversigt:
Type: Miniature.
Oprindelse: Argentina.
Udbredelse: Racen er sjælden,
og de fleste heste finder man stadig i Argentina.
Der findes stutterier i både Europa og Nordamerika.
Egenskaber: Bruges som kørepony og kæledyr.
Temperament: Venlig og intelligent
Farve: Alle farver er tilladte.
Stang: Falabella Stamboek Europa godkender
Falabella op til 92 cm i stang, målt ved kåring som 3-årig.

Det er en myte at hesten er 35-40 cm generelt, dette ses kun ved de heste som har genet for dværgvækst. Disse heste avles der yderst sjældent på.

Kilde: Falabella Miniature Horse Association, Mit husdyr.dk, ridevenner.dk, kenpoafrica.com

 

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.