Heste er langt klogere end før antaget

Forskere trænede 23 heste til at bruge symboler på et skilt, når de ville fortæller ejerne, om de ville have dækken på eller ej. Resultatet er overraskende.

Hesten bruger symboler
Det er meget overraskende for forskerne, at hestene kunne bruge et skilt til at kommunikere med mennesker. I forskerkredse har man indtil nu nemlig antaget, at heste ikke kunne bruge todimensionale symboler til at kommunikere. Studiet viser, at ved at bruge de rigtige metoder, kan hestene faktisk kommunikere og udtrykke sine meninger – og de kan tage valg – som er virker som om de er baseret på sund fornuft, fortæller forskningsleder Cecilie Mejdell til BBC. Hun fotæller også, at den nye viden bryder land i forhold til, hvordan hestens kognitive evner fungerer samt – hvordan hesten lærer og tænker:

“Horses are often considered to be not very intelligent, but this shows, that using the right method, they can actually communicate and express their opinions  – and they can take choices that seem sensible to us even, ” siger Cecilie Mejdell til BBC.

Vil du have dækkenet af eller på?
Hestene i forskningsforsøget blev trænet til at bruge mulen til at pege på tre forskellige symboler som repræsenterede; dækken af, dækken på eller ingen ændring. Når hestene pegede på et skilt med mulen, fik de ønsket opfyldt samt en gulerod. Hensigten med studiet var at klarlægge, om heste ønsker at have dækken på eller ej. Hestene i forsøget ønskede at have dækken på, når det blæste, regnede og var koldt, men ville omvendt gerne have dækkenet af, når solen skinnede.

Heste kan tolke menneskelig adfærd
Karen McComb, som er professor i animal behavior and cognition, Universitetet Sussex, siger til BBC, at den nye træningsmetode er en vigtig betragtning i forhold til hestevelfærd. Hun fortæller, at forsøget viser, at hesten faktisk har lært sig at tolke menneskelig adfærd. Det bør få en central betydning for vores forståelse og valg af træningsmetoder, når vi træner og kommunikerer med heste.

I videoen kan du se forskernes videoklip:

Kilde: sportshest.no og BBC

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce