Snubler din hest eller er den uforklarligt halt?

Mellem hestens tre første nakkehvirvler kommer de såkaldte halsnerver ud. Disse nerver sender mange små følenerver ud i musklerne, som hele tiden sender besked til hjernen om kroppens position i forhold til jordoverfladen. Disse nerver er derfor en meget vigtig del af hestens balancesystem, og hvis de bedøves, mister hesten sin evne til at gå lige. Derfor vil heste, der har problemer i dette område også typisk have problemer med balancen og med at gå lige.

Af andre typiske symptomer på problemer omkring de tre første halshvirvler er nakkesmerter, manglende evne til at bøje nakken det rigtige sted og manglende evne til at dreje hovedet til den ene side. Det vil sige, at hesten typisk vil stive sig, gå imod biddet, slå med hovedet, strække hovedet meget langt frem og/eller holde hovedet skævt. Endvidere er disse heste ofte også sky omkring det ene eller begge øren.

Hvis hesten har problemer mellem femte, sjette og syvende halshvirvel vil den ofte have skiftende forbenshaltheder, snuble meget, skyde skulderen ud ved bøjninger og/eller have generel stivhed i halsens nederste del. Det skyldes, at nerverne til forbenene kommer ud mellem disse hvirvler, og derfor bliver påvirket ved problemer i dette område. Så er din hest/pony halt, på trods af at dens ben og hove er helt i orden, har du nu et bud på en forklaring samt en mulig løsning.

Case: Halthed og snubleri stopper

Herunder kan I se før- og efterbillede af undersiden på en hests hals. På begge billeder er hesten placeret, så den står med både for- og bagben parallelt og kigger lige ud. På det første billede kan I se hvor meget mere halsens højre side fylder i forhold til den venstre side. Læg også mærke til hvor skæv overgangen er mellem hals og skulder på det første billede.

Her ses hesten før og efter behandlingen.

Hestens ejer fortalte, at den virkede helt låst i højre side, og at det var så voldsomt, at den nærmest virkede halt. Endvidere var den begyndt at snuble meget på forbenene.

Det første billede er taget, da jeg kom, og det andet billede er taget umiddelbart efter, at jeg er færdig med arbejdet, hvor jeg brugte en kombination af flere forskellige blide teknikker. Efter mit besøg fik hesten et par fridage, og ejeren har efterfølgende meldt tilbage, at hesten nu var skøn at ride på og arbejde med. Den fungerede godt på begge volter, var blevet rengående og dens snubleri var forsvundet.

Vil du vide mere så klik her.

Af: Anja Thorup Jensen, Moderne Hestehold
Cand. Scient. med speciale i hesteadfærd og -velfærd.

Artiklen er oprindeligt bragt i oktober 2016

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce