Af May-Britt Kattrup, hesteejer og medlem af Folketinget

I fredags den 11. november blev hesteloven førstebehandlet i Folketinget.

Først og fremmest kan man stille sig selv det spørgsmål, om det overhovedet var nødvendigt med en hestelov. De fleste af os holder heldigvis ret meget af vores heste, og behandler dem ordentligt. De få brodne kar burde kunne håndteres under dyreværnsloven.

Nu er hesteloven imidlertid fremsat, og så er øvelsen for mig som Liberal Alliances ordfører at sikre hestevelfærden samtidig med, at al unødig bureaukrati pilles ud.

Forum for Hestevelfærd har gjort et stort arbejde. Branchen har stået sammen og kommet med indsigelser og kommentar. Og jeg mener, at man er blevet hørt.  Regeringen er kommet med nogle fornuftige ændringer til forslaget. Ændringerne indebærer blandt andet, at flere hestesteder undgår at måtte lukke. Det er til glæde for børn og unge på rideskoler, konkurrenceryttere, avlere, ejere af vilde heste og løsdrift – ja, faktisk hele branchen.

Jeg mener, at man med fordel kan sige ja til lovændringen, som den ligger. Som det ser ud nu, er flertallet på plads.

Man kan diskutere, om det skal være tilladt at have hestehold på én hest alene, eller om der altid bør være minimum to heste sammen eller i det mindste en hest og et andet firbenet dyr, for eksempel får, ged eller lignende opstaldet i samme stald og på samme fold.

Ministeriet har givet sig selv hele tre år til at undersøge, om det skal være tilladt at have en hest stående alene. Jeg mener med udgangspunkt i hestenes velfærd, at heste ikke bør stå alene.

Datoen for de øvrige behandlinger og vedtagelsen af forslaget udestår.

Fakta

Boksstørrelse: Stangmål er ændret fra (Stangmål x 2)2til (stangmål x 1,7)2. Det vil sige at en hest op til 1,76 kan stå i en boks på 9m2. Korteste side 1,7.

Højde: Stangmål + 0,75. Spær og spærfødder medregnes ikke hvis de udgør mindre end 15%. Ved skråt loft undtager man 30%. Men ingen steder må være under 2,10.

Lys: Naturligt lys kan nu kombineres med elektrisk. Og kravet er blot, at der skal være tilstrækkeligt lys til at give hesten den rette døgnrytme.

Fold: Alle hestehold skal have en fold på min. 800m2 uanset, om du kun har en hest. Der skal være min. 200m2 pr. hest, dog altså min. 800m2 i alt, selv om der er færre end fire heste. Heste må gerne gå på skift, men maks. fire heste af gangen på 800m2.  Der må være maks. fem skift, dvs. maks. 20 heste pr. fold pr. døgn (fire heste af fem skift på samme fold). Flere heste end fire må gerne gå sammen, hvis de har 200m2 pr. hest. F.eks. 40 heste på 8.000m2.

Alle heste skal bevæge sig to timer om dagen. For heste over et år, kan de to timer være ved ridning, trækning, kørsel eller anden motion.

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.