Af: Anja Thorup Jensen, Moderne Hestehold
Cand. Scient. med speciale i hesteadfærd og -velfærd.

Mange heste bliver meget skræmte af det fyrværkeri, som jo er forbundet med nytåret. Frygter du, at dine heste bliver bange for nytårets fyrværkeri, så tag en snak med naboerne til der hvor hestene står, og forklar dem situationen, så de er opmærksomme på problemet. Og så I kan finde en løsning, som passer alle parter.

Mange heste foretrækker at være ude nytårsaften og nat. For når hestene går ude på folden har de frit udsyn, og de har mulighed for at ”reagere” på den eventuelle stress, som er forbundet med fyrværkeriet, ved at bevæge sig rundt. Alternativt kan man lade lyset i stalden være tændt, eller man kan vælge at blænde vinduerne, så lysglimtene fra fyrværkeriet ikke virker generende.

Nogle vælger også at lade en radio være tændt i stalden, så der hele tiden er noget ”baggrundsstøj”, hvorved bragene og hylene fra fyrværkeriet ikke virker så voldsomme. Du skal dog være opmærksom på, at netop det, at der pludselig er radio i stalden, også kan påvirke hestene i negativ retning, hvis de ikke er vant til det i forvejen. Ligeledes kan det at blænde vinduerne også nogle gange gøre mere skade end gavn, hvis hestene ikke i forvejen er vænnet til det.

Så det er som sagt en rigtig god idé at gøre sig tanker om nytåret i god tid, så du dels kan kontaktet eventuelle naboer i ro og mag, og så du har god tid til at eksperimentere med eventuelle nødplaner, hvis uheldet skulle være ude.

Besøg Anjas hjemmeside her. 

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.