Hjælp din hest med sommereksem

Produktnyt fra Brogaarden

Af Cand. Agro. Maria Brun-Rasmussen, Brogaardens Fodringsrådgivning

Forår/sommer 2016 udførte Brogaarden en undersøgelse af tre forskellige tilskudsprodukters effekt på sommereksem hos Islandske Heste. Sommereksem er et stort problem for mange Islandske Heste, men også andre ponyer og store heste. Desværre findes der ikke en endelig kur til at forbygge eller behandle mod denne lidelse, men der kan gøres flere tiltag for at mindske generne.

Hvad er sommereksem?
Sommereksem er en allergisk reaktion på insektstik/bid, hvor hestene får kløe og irritation i huden i større eller mindre grad. Det er forskellige insekter, som kan udløse en allergisk reaktion, men mitten er den mest udbredte. Efter første kontakt med et allergen (i dette tilfælde spyt fra mitter) reagerer immunforsvaret ved at der dannes der hvide blodlegmer, specielt IgE-antistoffer, som knytter sig til mastceller. Mastceller starter herefter den allergiske reaktion, hvor kløe og hudirritation opstår. Kløen er ulidelig, og hestene vil klø sig voldsomt og ofte få sår i det angrebne område. Sår i sig selv kan også medføre kløe, så en ond cirkel startes, hvor hesten først klør sig på grund af et insektbid, men efterfølgende kan holde kløen i gang på grund af sårene der opstår. Forandringerne som fortykkelse af huden, små knopper, skorper, hårtab og kløe er ofte tegn på sommereksem. Det er derfor vigtigt at få stoppet denne kædereaktion hurtigt, hvis man opdager nogle af de nævnte tegn på sommereksem, så skaderne og generne minimeres. Insekterne stikker over hele kroppen, men de mest udsatte steder er oftest i hovedet, ved manen, under maven og ved haleroden.

Sommereksem er velkendt inden for Islandske heste importeret fra Island, hvor man mener, at de er mere modtagelige overfor at udvikle allergi overfor mitternes spyt. Denne antagelse er opstået, da antallet af mitter er betragteligt lavere på Island end i Danmark, men ikke desto mindre så udvikler danskfødte heste også sommereksem såvel, som andre racer. Derfor er der også et stort ønske om at finde ud af så meget som muligt omkring lidelsen, da det kan ramme alle og er ulideligt for hesten.

Årsagen til, at vi ønskede at se nærmere på nogle af vores tilskudsprodukter og deres effekt på sommereksem, var fordi de udvalgte produkter havde udmærket sig ved hud- og pelsproblemer generelt. Derudover arbejdede vi med teorien om, at var hudbarrieren god og immunforsvaret på toppen, så kunne skader på huden hurtigere heles af kroppen, og derved minimere omfanget af skaden og reducere kløen. En allergisk reaktion er egentlig en tilstand, hvor kroppens immunforsvar går lidt i selvsving og reagerer voldsomt på en ellers lille ting. Derfor kan det virke selvmodsigende at stimulere immunforsvaret, især da allergiske reaktioner hos mennesker behandles ved at hæmme immunforsvaret.

Gældende for de 3 udvalgte produkter er, at de alle har antioxidantiske effekter og på denne måde hjælper immunforsvaret til at overkomme de opgaver, det stilles overfor. Immunforsvaret spiller en vigtig rolle overalt i kroppen, og sørger både for at fjerne ødelagte muskelceller efter hårdt arbejde, bekæmpe uønskede bakterier og vira (f.eks. forkølelse) osv. Derfor er der et øget behov for antioxidanter i situationer, hvor immunforsvaret belastes mere end normalt.

Insekterne vågner fra dvale/klækkes i det tidlige forår, når temperaturen når op på omkring 8-10 grader. Herefter vil mittetrykket stige markant i takt med at det bliver varmere. Hen over sommeren vil der normalt være færre mitter end foråret, men det afhænger af, hvor våd sommeren er. Mittetrykket stiger normalt igen i de sene sommermåneder, hvor der kan opstå udbrud af sommereksem igen. Perioden op til mitterne klækkes er derfor vigtig, og det er på denne tid hestene skal forberedes på de kommende mitteangreb. Desværre er det også på dette tidspunkt, at mange heste skifter pels, og derfor har mere sart hud end på andre tider af året. Foråret 2016 var forholdsvist koldt og mange hesteejere meldte tilbage, at deres heste ikke var angrebet, hvor de ellers plejede at få de første tegn på sommereksem. Undersøgelsen forløb over 60 dage i perioden april-juni.

De tre tilskudsprodukter var EQmach, QLC og Itch-Free
EQmach er et produkt, der er udviklet af Norske Metazoan, og har vist sig at have flere gavnlige effekter, navnlig at det hjælper hesten med ikke at ophobe så meget mælkesyre i musklerne under træning, men også en række andre virkninger. Flere ryttere har set en bedring i hud og pels, mens de fik tildelt EQmach. Derfor er det interessant at se effekten på sommereksem også.

Ønsker du yderligere information om produktet? – klik her

QLC er et tilskud af naturlige antioxidanter, der hjælper kroppen med at neutralisere de skadelige frie radikaler, og er med til at understøtte immunsystemet, hvilket vi håber også kan være gavnligt for heste med sommereksem, da kroppen bedre overkommer skader på huden og de reaktioner mittebid giver.

Mange naturlige antioxidanter findes i hestens naturlige foder – i grønne plantedele som f.eks. græs, urter, frugter m.m. Hvis hesten går på græs om sommeren, vil den typisk ikke mangle antioxidanter. De naturlige antioxidanter tåler dog ikke lang tids opbevaring eller forarbejdning (varme, ilt). Om vinteren vil hesten typisk tilbydes foder, der ikke har et højt indhold af naturlige antioxidanter. Foderet er bearbejdet og opbevaret i længere tid f.eks. hø/wrap, som er tørret, varmebehandlet eller ensileret.

Ønsker du yderligere information om produktet? – klik her

Itch-Free er en kombination af urter, der er velegnet til heste med hud og pelsproblemer, og som understøtter bl.a. immunforsvaret. Itch-Free indeholder flere urter, som styrker huden, men også kamille, som kan dæmpe hudirritation. Denne kombination er fordelagtig for heste med sommereksem, da kløen dæmpes, samtidig med, at huden stimuleres til at regenerere hurtigere. Dodson & Horrell har set gode erfaringer med urteblandingen og derfor interessen for, at undersøge produktet i forhold til Islandske heste.

Ønsker du yderligere information om produktet? – klik her

En placebogruppe blev testet for at tage hensyn til vejrlig forskelle fra sidste år. Denne gruppe fik en lav daglig mængde af Brogaardens Elektrolytter, da det ikke indeholder antioxidanter, som var det primære fokusområde i denne undersøgelse. Generelt har mange af hesteejere kommenteret, at koldt vejr påvirker mittetrykket, og det bliver mindre med mindre sommereksem til følge. Hvis det var tilfældet under denne undersøgelse, så ville placebo-gruppen også opleve mindre sommereksem end sidste år. Hvis ikke, så ville forbedringer hos hestene, der fik tilskud primært kunne tilskrives tilskuddene.

Konklusion
Undersøgelsen her antyder, at der kan være fordele ved at forberede hesten på mittesæsonen ved at styrke immunforsvaret. Det var især heste, som tidligere har været hårdt ramt af sommereksem, som sås bedre, når de fik EQmach, QLC eller Itch-Free. Dog oplevede lige mange forbedring hos heste med let og middel grad af sommereksem med placebo også. Denne undersøgelse kan derfor ikke enstemmigt sige, hvor stor effekt produkterne har, men den måske give et fingerpeg om, at der kan være noget at hente i denne retning for disse heste. Flere og stærkere undersøgelser skal laves for at komme nærmere et resultat, men det kan være et fingerpeg om at det er værd at have fodring med i overvejelserne.

Læs resten af undersøgelsen her.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce