Når ønsket om at være perfekt spænder ben for det gode hesteliv

Hvis du går efter altid at gøre alting perfekt, vil du aldrig blive tilfreds. Ønsket om altid at være eller gøre alting helt perfekt er langt fra så godt, som det umiddelbart kunne lyde. På overfladen kan ønsket om at være perfekt, eller altid være den bedste ellers virke som en positiv egenskab at besidde. Men både i livet med heste og i det hele taget kan det spænde mere ben for dine drømme end få dem til at gå i opfyldelse.

Annonce

Læs også: Opbyg tillid mellem dig og din hest efter en dårlig oplevelse

Det er fint at have store mål

Ønsket om at være perfekt kan til en vis grad hjælpe dig med at sætte høje mål. Det kan også motivere dig til at gå efter dem. Når du går efter det perfekte, betyder det også, at du er opmærksom på, hvor tingene ikke fungerer optimalt under træning eller ved stævner. Det kan være en hjælp til at forbedre dig. Perfektionisten er jo aldrig tilfreds, og arbejder hele tiden på at forbedre sig. På overfladen kan dette virke som en rigtig god egenskab at have. Hvis du har store drømme, som du gerne vil have opfyldt.

“Problemet er, at når det hele ikke er så perfekt, som du ønsker det. hvilket det selvfølgelig ikke kan være hele tiden. Så vil du aldrig komme til at værdsætte det du kan, og allerede har opnået. Det gælder naturligvis ikke kun i ridesport, men med alle ting i livet”

Hvis du går efter, at alt skal være perfekt hele tiden, vil du typisk helt overse alt det, som rent faktisk fungerer godt. Du vil ikke lægge mærke til det, du rent faktisk er god til. Det sker, fordi du kun fokuserer på de fejl, der har været og derfor selv mener, at det hele faktisk var noget skidt. Selv når din træner, venner eller andre fortæller dig, at du gjorde det rigtigt godt – hvilket du gjorde – er du stadig overbevist om, at de ikke siger sandheden. Eller i hvert fald ikke har ret.

Læs også: En god rytter skal have masser af tillid til sig selv for at vise hesten vejen

Afviser du anerkendelse?

Afviser du altid andres anerkendelse af dine præstationer, og henviser til de fejl, der har været i stedet? Så er det åbenlyst, at dit ønske om perfektionisme er blevet en af dine egne største fjender. Det er naturligt og helt fint at stræbe efter det perfekte. Også at ville gøre alt, hvad man kan for hele tiden at forbedre sig og yde sit bedste. Men det er en kæmpe fejl altid at forvente det. Hvis du forventer det perfekte, må du også regne med at skulle bruge en masse tid og liv på at være evig frustreret, skuffet og utilfreds.

De indre krav er en ond cirkel. Den vil på sigt ødelægge din glæde ved sporten og uundgåeligt føre til præstationsproblemer og udbrændthed. I starten vil det måske vise sig som utålmodighed, utilfredshed og vrede mod dig selv. Det ødelægger den naturlige glæde du burde føle, når du er sammen med din hest. I bar frustration kan det meget nemt ende med, at du træner endnu hårdere, og skruer kravene og forventningerne til dig selv endnu mere op. Alt sammen for at opnå det perfekte næste gang du er til træning og/eller stævne.

Annonce

Når presset om at være perfekt bliver for stort

Med al det pres du hele tiden pålægger dig selv, vil du kunne ende med at præstere under dit normale niveau. Og det vil sandsynligvis udløse endnu flere frustrationer og mere utilfredshed. Som tiden går, vil du begynde at miste troen på dig selv. Din selvtillid vil falde, og du vil måske begynde at overveje om ridesport og heste overhovedet er noget for dig. Selvfølgelig er de det, du er bare røget i perfektionsfælden.

En anden negativ side af perfektionisme er, at du bliver fuldstændig ude af stand til at se alle de gode ting, som du reelt har opnået. Og værdsætte hvor meget du har lært. Intet føles godt nok, fordi du er mere fokuseret på de fejl, du laver. På den måde mister du en værdifuld mulighed for at opbygge din selvtillid og for at udnytte dit fulde potentiale. Du behøver ikke at være perfekt for at være ”god nok”.

“Lad perfektionisten blive hjemme i fremtiden og nyd livet her og nu sammen med alle os andre uperfekte (heste) mennesker”


Artiklen her er bragt i samarbejde med Pia Bjerre/Rytterfokus.dk, der tilbyder rådgivning, coaching, kurser, workshops og foredrag. Alt sammen med henblik på at få dig fremad og opnå lige præcis dét, du ønsker og brænder for inden for hestesporten. Den originale artikel findes på Rytterfokus.dk.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce