Hesten mindsker stress

Vi kender det alle sammen. Det har været en lang dag, stressen kommer snigende og vi har virkelig brug for at slappe af. Hvad gør vi? Vi tager forbi hesten og finder roen igen. Den svenske fysioterapeut Margareta Håkansson fortæller til Hippson.se, at vi opnår en følelse af ro, tryghed og nærhed, når vi er sammen med vores firbenede venner. Derfor bliver stressen mindsket og vi slapper af.

Margareta er autoriseret fysioterapeut og arbejder med hesteassisteret terapi hvor stress og kontrol af angst er i fokus. Ved terapi er det vigtigt for patienten og terapeuten at opnå kontakt og tillid. Hesten hjælper med denne proces.

”Der er forskning der viser, at det tager fire gange for en patient og terapeut at få kontakt når terapien udføres sammen med en hest eller en hund. Ved en mere traditionel behandling, på en klinik eller et hospital, tager det 28 gange for at opnå den samme kontakt,” siger Margareta.

Stress er for mange en velkendt følelse i dagligdagen. Vores hjerner er oprindeligt tilpasset til at leve i et jordbrugssamfund, hvor stress var en impuls der skulle advare om nærliggende fare. En slags alarm i hjernen. På grund af de leveforhold vi har i dag, ofte i et tæt bysamfund, bliver denne alarm hele tiden startet.

”Det er okay at alarmen går, men jeg skal også være i stand til at slukke alarmen. Hvis jeg går med en konstant stress uden at slukke for det, bliver jeg til sidst syg”, fortæller Margareta om stressimpulsen.

Vi kan selv arbejde med vores krop og de stresshormoner der frigives, når alarmen går. Her har undersøgelser vist, at hestene er et godt værktøj. I en undersøgelse udført af Washington State University blev det påvist, at hestene reducerede stresshormoner i børn og unge. Ved undersøgelsen blev to grupper af børn testet på niveauet af stresshormoner. I et forløb på 12 uger blev 130 skolebørn opdelt i to grupper, hvoraf den ene gruppe deltog i en ugentlig 90 minutters undervisning med heste. Niveauet af stresshormoner blev testet gennem spyttet både før og efter forløbet.

Den gruppe børn der havde deltaget i ugentlig undervisning med heste på et forløb af 3 måneder havde et betydeligt mindre niveau af stresshormoner, end den gruppe børn der ikke havde deltaget i undervisningen.

I Sverige er der de seneste år kommet mere fokus på at benytte hestene til terapi. Også i Danmark er der kommet mere fokus på terapi med heste, og der er flere steder som tilbyder hesteterapi for at forbedre det psykiske helbred.

Kilde: Hippson.se, Washington State University

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce