Koncentration lær det og bliv en bedre rytter

Af Pia Bjerre, NLP coach, Rytterfokus.dk

Når koncentration nu er så vigtig, hvordan lærer jeg så at være koncentreret? Koncentration er en af nøglerne til at kunne udføre din bedste præstation, når det virkelig gælder. Hvis du ønsker, at kunne vise dit allerbedste på stævnedagen, må du lære at kunne kontrollere dit fokus både før og under konkurrencen. Når du koncentrerer dig om de rigtige ting, vil du være rolig, have selvtillid og være i stand til at udnytte dit potentiale fuldt ud. Hvis du begynder at fokusere på de forkerte ting, vil du blive nervøs, fyldt med usikkerhed og dermed ride langt under dit niveau.

Så hvordan kan du lære at beherske denne mentale udfordring
Først skal du være bevidst om, hvad koncentration i virkeligheden handler om. Sportsudøvere, både alle os ”almindelige” og dem, som formår at vise deres allerbedste, når det gælder, er begge virkelig gode til at fokusere, udfordringen er bare, at det de fokuserer på er vidt forskelligt. Vi er alle vældigt gode til at koncentrere os, det afgørende er bare, hvad vi koncentrerer os om.

Koncentration er evnen til kun at fokusere på, hvad der er vigtigt lige nu og lade alt andet ligge. I konkurrencesituationer skal du kunne koncentrere dig om de ting, der er vigtige og være i stand til at udelukke alle andre forstyrrelser, både de indre og ydre. Det betyder, at du skal lære at udvikle en fornemmelse for, hvad du fokuserer på og hvornår du er ved at miste koncentrationen. Koncentration er en mental muskel, som kan trænes og udvikles lige som alle andre muskler. Du kan lære at være opmærksom på, hvornår du mister fokus og koncentrationen glider væk og i samme sekund bringe fokus tilbage på det, som er vigtigst lige nu.

Det som ofte er det mest ødelæggende for de fleste sportsudøvere, er ikke nødvendigvis at miste fokus et øjeblik, men det ikke at have trænet i at bringe koncentrationen tilbage med det samme til, hvad der er vigtig lige nu. Hvis du bliver i stand til at flytte fokus og koncentrationen tilbage med det samme, du mærker den er på afveje, vil det i langt de fleste tilfælde ikke få nogle negative konsekvenser på din præstation. Med mentaltræning og ved konsekvent at øve og finpudse, kan du lære at mærke, hvornår du er ved at miste koncentrationen og med det samme, automatisk og uden at tænke over det, blive i stand til at bringe fokus tilbage.

Øvelse til at træne og udvikle din koncentration for at blive en bedre rytter

Find en genstand for eksempel noget fra stalden, dit rideudstyr eller måske en pokal/medalje. Placer den to til tre meter fra dig. Sæt dig afslappet et roligt sted uden forstyrrelser og fokuser på genstanden med bløde afslappede øjne, mens du trækker vejret rytmisk og roligt.

Prøv nu samtidigt med at du fokuserer på genstanden, at trække vejret roligt ind og mærk, hvordan luften kommer ind i din krop, pust derefter roligt ud, og hver gang du puster ud gentager du et ord for dig selv, det kan være hvad som helst – for eksempel fokus, ro på, slap af  eller alt muligt andet, som føles godt og naturligt for dig – dette er dit signal til dig selv, om at komme tilbage til dit fokus. Vi kan kalde  det dit personlige ”fokus meditations ord”.

Forsæt øvelsen i to til tre minutter. Du vil opdage, at du pludselig har mistet dit fokus og dine tanker er begyndt at vandre til noget andet, koncentrer dig straks om din vejrtrækning og dit ”fokus meditations ord” og bring koncentrationen og fokus tilbage til øvelsen.

Herefter kan du prøve at anbringe din genstand et sted, hvor der er flere forstyrrelser, for eksempel foran dit TV. Sæt dig, hvor du normalt sidder, når du ser TV og find et program du normalt ikke ser og sæt lyden lavt. Lav øvelsen igen hvor du har bløde afslappede øjne, og trækker vejret rytmisk og roligt ud og ind og ved hver udånding gentager du dit ”fokus meditations ord” inde i dig selv.

Hver gang din koncentration og rytme bliver forstyrret af billeder eller lyd fra dit TV, bringer du med det samme koncentrationen og fokus tilbage til øvelsen. Forsæt øvelsen et til to minutter.

Ved at træne disse to øvelser regelmæssigt, vil du lære at styre dit fokus og koncentration. Husk, at når du kan kontrollere dit fokus og din koncentration før og under en konkurrence, vil det give dig mærkbart bedre chance til at udnytte dit fulde potentiale og ride dit allerbedste, når det virkelig gælder – og helt ærligt, hvem vil ikke gerne det?

Om Rytterfokus.dk
Rytterfokus.dk tilbyder rådgivning, coaching, kurser, workshops og foredrag. Altsammen med henblik på at få dig fremad og opnå lige præcis dét du ønsker og brænder for inden for hestesporten. Besøg Rytterfokus.dk hjemmeside eller Facebookside.

Rytterfokus

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce