Den australske dressurrytter Tristan Tucker blev ved et stævne diskvalificeret, da han under en travøgning i programmet slipper tøjlen og klapper sin hest. Dommer i klassen henviser til reglen om, at det ikke er tilladt for rytteren at slippe tøjlerne og ride med én hånd.

Diskvalifikationen har skabt stor debat på de sociale medier og blandt mange dyreaktivister, skriver Eurodressage. Tristan Tucker har forklaret, at han forsøgte at berolige hesten, da han klappede den. I det internationale rideforbund FEI’s regler står der, at rytteren skal have begge hænder på tøjlerne, at ride med én hånd er kun tilladt i det frie program kür. Dog står der intet om, at rytteren skal udelukkes, men der kan trækkes point fra helhedsindtrykket i karaktergivningen. I sidste ende er udelukkelse en afgørelse de pågældende dommere kan tage, fortæller en international dommer.

Skal der være mere klare regler
Diskvalifikationen er blevet drøftet af FEI, men der er ingen officiel udmelding om hvorvidt man vil undersøge sagen nærmere. Den danske internationale dressurdommer Hans-Christian Matthiesen, der er formand for International Dressage Officials Club (IDOC), udtaler til Eurodressage:

Reglerne er ikke tydelige. Derfor kan man diskutere udelukkelsen. Jeg har haft kontakt med Tristan og dommer C, og fik forklaret min holdning. Vi har desuden diskuteret det blandt vores medlemmer, og jeg har kontaktet FEI’s dressurkomité, for jeg ønsker en guide til vores medlemmer.”

Der er behov for afklaring, mener Hans-Christian;

Jeg tror, at vi alle kan blive enige om, at en afklaring af reglerne er nødvendig, og det er op til os i IDOC at hjælpe dommerne, når reglerne er uklare. Hvis reglerne tillader for meget fortolkning, bliver det svært. Husk, vi er ikke advokater, men dressurdommere der gør dette på frivillig basis.”

Tristans ridt, hvor han klapper hesten – skulle han diskvalificeres?

Kilde: Hippson, Eurodressage, Tristan Tucker

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.