Man kan gøre næsten hvad som helst, men alligevel er det stort set umuligt at slippe for mitter og andre insekter gennem sommeren. Heste med sommereksem er særligt udsatte, da de reagerer med en allergisk reaktion på mittens spyt. Sommereksem ses især hos Islandske heste, men alle racer kan rammes af lidelsen.

Symptomerne begynder at vise sig når hesten rammer 4-5 års alderen, og sygdommen udvikler sig, efterhånden som hesten bliver ældre. Sygdommen påvirker mest hesten om sommeren, da det jo er der insekterne er i luften. Hvis du har mistanke om at din hest har sommereksem, skal du have dyrlægen til at diagnosticere det, og få gode tips hertil.

Symptomer på sommereksem
Men hvordan ser sommereksem egentlig ud? Sommereksem viser sig ved hudforandringer i  især hale og man. Ryggen og byg kan også angribes. Det starter sig som en rødme og dannelse af små væskefyldte blærer. Dernæst ses væskende eksem, der tørrer ind til gullige skorper. Dette resulterer i en voldsom kløe hos hesten, der får den til at gnubbe man og hale, så hårene slides af. Der kan i slemme tilfælde opstå dybe sår. Huden kan blive tyk og læderagtig hvis sygdommen strækker sig over længere tid.

Hvad kan du selv gøre?
Der er nogle ting du også selv kan gøre for at holde eksemen nede.

  1. Få din dyrlæge til at undersøge hestens hudproblemer. Der er nemlig mange forskellige hudsygdomme i hesteverdenen. Din hest kan også sagtens have en allergisk reaktion på stik uden at det behøver at være sommereksem.
  2. Insektspray bliver din nye bedste ven. Brug masser af det, så dyrerne holder afstand fra din hest.
  3. Brug insektdækken så det er sværere for insekterne at komme til.
  4. Myg kan ikke flyve hvis vindstyrken er mere end 2,2 m/s. Du kan derfor med fordel stille din hest et sted med vind.
  5. Få fluepapir eller andre insektfælder rundt omkring i din stald.
  6. Brug olier på hestens udsatte områder. Dette modvirker mitterne til at angribe hesten.
  7. Undgå vandsteder og steder med mange træer. Her er der nemlig især mange mitter.

Læs mere om sommereksem her.

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.