Vælg den rigtige hingst til din hoppe

Det er altid spændende når man skal ud og vælge hingst til sin hoppe. Det kan dog også være svært og udfordrende, da der er så mange lækre hingste på markedet efterhånden. Der er mange ting der skal overvejes, inden man finder det helt rigtige match.

Hav et realistisk syn på din hoppe

Inden du vælger hvilken hingst, du kan bruge til din hoppe, skal du kigge kritisk på hende og ikke kun hendes pas. Beslut dig for hvad du kan lide ved hende, og hvad du ikke kan lide. Spørg en professionel til råds, så du også får et objektivt syn på din hest. Vi kender jo alle sammen tendensen til at ignorere de fejl, der nu kan være ved vores bedste venner!

Kig på din hoppes stamtavle og kig på mor og mormors andre føl. Hvad har virket og hvilke kvaliteter har de i forhold til din?
Husk også at kigge på hingstens stamtavle inden du beslutter dig.

Hvad vil du avle?

Avler du efter kvaliteter inden for en bestemt disciplin eller går du efter en bestemt højde? Skal føllet sælges eller er det til dig selv? Hvis du vil sælge føllet som helt lille vil det være smart, at vælge en populær hingst. På den måde er dit føl mere attraktivt for køberne. Hvis du først vil sælge den efter den er redet et par år, kan du snildt tage chancen og vælge en mindre populær hingst, men måske mere “upcoming” – fordi når du sælger den ældre, har køberne mulighed for at se hestens kapacitet under rytter.

Annonce

Du kan med fordel tage ud og se hingsten i levende live, men hvis det ikke er muligt, kan du prøve at forhøre dig hos folk der har, og høre hvad de tænker om ham. Stil en masse spørgsmål om hingsten – om det så er til avleren, dyrlægen eller folk med andre afkom fra ham – find ud af hvilke hopper, der har passet godt sammen med ham tidligere hen, og hvordan hans andre afkom er i temperament og ridelighed.

Hvis du kan, kan du tage ud og se nogle af hingstens andre afkom. På den måde får du en følelse af temperament og type. Det er vigtigt, du vælger en hingst DU er vild med – ikke bliv presset af andre folks meninger eller populariteten lige nu. Hav in mente hvad du vil benytte føllet til. Men igen – hvis du planlægger at sælge afkommet allerede som føl, kan det være smart at vælge en populær hingst.

Læs også: Er du hoppe-, hingste- eller vallaktypen?

Udeluk ikke frostsæd

Hvis du vælger at bruge frostsæd er der pludselig mange flere valgmuligheder i forhold til hingst. Med en god dyrlæge og en hoppe i brunst er chancen for drægtighed stor. Når det så er sagt skal du også være opmærksom på, hvad du egentlig betaler for. Er der følgaranti eller betaler du fuld pris uanset om der kommer et føl ud af det eller ej? I den forbindelse kan du også undersøge fertilitetsraten på din hingst.

Annonce

God fornøjelse med at finde den helt rigtige hingst til din hoppe.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce