Kolik er en af de sygdomme vi ser mest til i hesteverdenen, og det er aldrig sjovt at stå med en kolikhest. Utålmodigt venter man på dyrlægen skal komme til undsætning. Heldigvis er der nogle ting du selv kan gøre for at din hest får det bedre hurtigt.

Symptomer
Kolik er rent ud sagt, når hesten har ondt i maven. Man ved ikke helt præcist hvad kolik kommer af, men det kan for eksempel være foderændringer. Det er vigtigt at du som hesteejer kan genkende symptomerne på kolik, så du hurtigt kan få fat i en dyrlæge.

Ikke alle heste viser de samme symptomer, men når du ringer til din dyrlæge, er det bedst at være “up to date” med hestens sygdomshistorik og opførsel op til kolikanfaldet. Har hesten tidligere haft tendens til kolik? Har den diarre eller forstoppelse? Hvordan er appetitten? Hvis du kan svare på disse ting, er du en stor hjælp til når din dyrlæge skal stille diagnose og finde behandling. Derudover er det godt at holde øje med hestens temperatur og temperament. Opfører den sig som normalt, er den sløv eller er den “på dupperne”?

Et par af symptomerne kan være hvis din hest smider sig i boksen eller at den lider af enten forstoppelse eller diarre. Den står måske og kigger sig på maven og skraber med forbenene i boksen.

Hvad du IKKE skal gøre

  • Aldrig tøv med at ringe til din dyrlæge, hvis din hest udviser tegn på kolik. Jo hurtigere din hest kommer i behandling, jo større chance er der for han kommer sig 100%.
  • Altid vent med at medicinere din hest, indtil du er blevet guidet af dyrlæge. På den måde sikrer du dig, at du ikke gør noget, der skader mere end det gavner. Altid vær på den sikre side. Det hjælper heller ikke din dyrlæge til at stille diagnose, hvis du har givet medicin, der dulmer symptomerne.
  • Det er bedst at holde din hest stående – men udsæt ikke dig selv for fare, når du gør det. Hesten er et stort dyr, og du kan komme slemt til skade i et forsøg på at holde ham oppe og gående.

Det kan du gøre indtil dyrlægen kommer

  • Gå med ham. Det kan være distraherende for mavepinen, og kan holde systemet i gang.
  • Fjern alt foder og halm. Hav dog vand stående klar.

Den hårde ventetid
Selvom det ikke er rart at tænke på bliver man som hesteejer også nødt til at være praktisk anlagt. Hvis din hest er forsikret bør du have rådført dig med din dyrlæge om, hvad forsikringsselskabet skal have at vide, i tilfælde af det værste skulle ske.

Du kan også komme ud for at din dyrlæge vælger at indlægge din hest. Hvis du ikke har adgang til trailer, kan din dyrlæge hjælpe dig med at finde sygetransport.

Husk altid at dig og dyrlægens mål er det samme: I gør begge alt hvad I kan, for at få “baby” rask igen.

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.