Pressemeddelelse fra Dansk Islandshesteforening

Søndag den 21. oktober 2018 bliver der mulighed for at opleve et sjældent fænomen i indre by. Hovslag, prust og rækker af islandske heste rider i optog fra Christiansborg Ridebane til Nordatlantens Brygge i anledning af Dansk Islandshesteforenings 50-års jubilæum og Den Islandske Ambassades fejring af 100-året for Islands suverænitet.

Bløde muler på brosten
Det hører til sjældenhederne, at islandske heste kan opleves live i en hovedstad.
D. 21. oktober kan familier, kendere og ikke-kendere af racen stifte bekendtskab med Nordens egen oprindelige fuldblod – de stærke, robuste tøltere – og blive klogere på dens enorme betydning i århundreder i hjemlandet.

Samarbejdspartnerne Dansk Islandshesteforening, Islands Ambassade i KøbenhavnNordatlantens BryggeHorses of Iceland og Dansk-Islandsk Samfund er gået sammen om at skabe det kulturelle fremstød midt i Københavns stemningsfulde og historiske havneområde.

Takket være en stor imødekommenhed fra Den Kongelige Stald-Etat kommer Christiansborg Ridebane kommer i spil. Staldmester Niels Randløv har tilbudt Dansk Islandshesteforening og Den Islandske Ambassade i København sin assistance:

“Naturligvis åbner vi gerne vores faciliteter, så Dansk Islandshesteforening, Den Islandske Ambassade og de øvrige samarbejdspartnere får muligheden for en fantastisk start i herlige omgivelser på en festlig dag,” siger Niels Randløv. Det sætter samtidig yderligere kolorit på vores i forvejen spændende hverdag i De kongelige Stalde.

Islandske hands-on oplevelser for alle sanser
”Islandske heste i byen” d. 21. oktober på Nordatlantens Brygge vil åbne en verden af islandsk kultur og historie for alle sanser med hesten som omdrejningspunkt.

Islands minister for nordisk samarbejde, Sigurður Ingi Jóhannsson ankommer på Nordatlantens brygge til hest med formand for Dansk Islandshesteforening Mie Trolle. Her vil de bl.a. blive modtaget af Minister for Nordisk Samarbejde Eva Kjer Hansen.

Herefter er hele familien velkommen til at klappe hestene og tage del i de mange aktiviteter, der alle hylder islandsk kultur.

Både kendere og ikke-kendere af den islandske hest vil bl.a. kunne opleve islandsk korsang, få islandske smagsoplevelser, se kunsthåndværk og få tilbud fra diverse køb- og salgsboder, lytte til et omfattende udbud af drop-in foredrag om hestens betydning i avlen i hjemlandet, dens særlige kendetegn, udbredelse og anvendelse i Danmark og dens historiske betydning.

Der vil også være tegne- og 3D-oplevelser for alle aldre – næsten som at være der selv i Islands uendelig smukke natur! Desuden får en heldig vinder muligheden for at gå hjem med en rejse med Icelandair til hestenes eget land!

Et detaljeret program vil blive offentliggjort på www.50aar.islandshest.dk og www.fullveldi1918.is


Fakta om Dansk Islandshesteforening og den islandske hest:

  •    Dansk Islandshesteforening har ca. 10.000 medlemmer
  •    Der findes ca. 37.000 islandske heste i Danmark
  •    Dansk Islandshesteforening samler mennesker med interesse og passion for den islandske hest. Foreningens formål er at udbrede kendskabet til og anvendelsen af den originale renracede islandske hest.
  •   For at undgå smitte og sygdomsudbrud i Islands hestepopulation må en hest, som har forladt Island aldrig vende tilbage.
  •    Islandske heste er kendte for at kunne beherske op til to ekstra gangarter. Alle heste behersker skridt, trav og galop. Islandske heste besidder derudover gangarten tølt og mange også pas. Kan den islandske hest beherske tølt, men ikke pas, kaldes de 4-gængere, da de behersker 4 gangarter. De heste som behersker både tølt og pas kaldes for 5-gængere, da de behersker 5 gangarter.

Fakta om Islands 100 års fejring som suveræn nation

  •    Island blev en fri og suveræn nation, da forbundsloven trådte i kraft den 1. december 1918.
  •    Islands Alting har vedtaget en tingsbeslutning om, hvordan hundredeåret for Islands selvstændighed og suverænitet skal fejres. Der skal lægges vægt på kultur og sprog og på alles deltagelse.
  •    Selve suverænitetsdagen, den 1. december, fejres over hele Island i samarbejde med universiteter, kommuner og landets indbyggere. Islands regering vil også arrangere et program på denne dag.
Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.