I første del af denne mini-artikelserie om gjordkrampe forklarede vi, hvor vigtigt det er ikke at spænde gjorden for stramt.
I denne anden og sidste del handler det om at få hesten til at bevæge sig, imens man spænder gjorden. Nederst i artiklen finder du en trin for trin-guide til, hvordan du kan spænde gjorden på en hest med gjordkrampe. Derudover understreger vi vigtigheden af at kende sin hest, så man ved, hvor hurtigt man kan gå frem.

Gå, løb eller longer imellem hullerne
For at undgå kramper kan du med fordel gå eller løbe med hesten imellem hvert hul. Det betyder, at når du har trukket hesten ud af stalden, kan du spænde gjorden ét hul, gå lidt med den og så spænde ét hul igen. Sådan bliver du ved, ind til du vurderer, at gjorden er spændt tilstrækkeligt – og ikke for meget. Er hesten meget plaget af gjordkrampe, kan det også være gavnligt at longere den lidt imellem hvert hul eller inden du sætter dig op.
Det er tidskrævende at skulle spænde gjorden på denne måde, og man kan nemt få brugt 10-15 minutter på at skulle op på sin hest – men anstrengelserne kommer mere end dobbelt igen i form af en gladere hest med færre spændinger. Prøv, om du kan gøre det til en positiv vane, hvor du ser på fordelene ved det. Udover at hjælpe hesten, bliver du som rytter varmet op. Hesten får også mulighed for at komme ud med lidt af sin energi, inden du sætter dig i sadlen.

Kend din hest
For at kunne hjælpe hesten bedst muligt, hander det om at kende den og vide, hvor hurtigt man kan gå frem. Hvad der virker for nogen, virker måske ikke for jer. Måske kan du sagtens spænde det sidste hul, imens du sidder på hesten – måske er det helt udelukket. Kender man ikke hesten så godt, må man blot prøve at lytte til den og lære af dens signaler.

Valget af gjord
Noget andet, som er vigtigt, er at finde rette gjord. Der findes mange forskellige typer, som med hver deres løsning gør det lettere at afhjælpe gjordproblemer. For nogle heste er den bedste løsning at bruge en gjord med elastik, mens det for andre kun gør kramperne endnu værre. Der findes også gjorde med elastik under maven, så hestens muskler bedre kan arbejde. En mulighed er også at vælge en gjord med luft i eller lammeskind omkring til at fordele trykket. Som ejer kender du din hest bedst, og det handler mest af alt om at prøve sig frem for at finde ud af, hvad der virker.

Guide til at spænde gjord
Som opsamling på artikelserien får du her en trin for trin-guide til, hvordan du kan spænde gjorden på en hest med gjordkramper.

  • Spænd gjorden så lidt som overhovedet muligt, når hesten står på staldgangen. Brug eventuelt et fortøj til at holde sadlen på plads, så sadlen ikke glider frem eller tilbage, når du trækker hesten ud.
  • Når du har trukket hesten ud, kan du spænde gjorden ét hul ad gangen. Her skal du gå eller løbe lidt med hesten imellem hvert hul. Lyt til hesten, og forsøg dermed at finde ud af, hvor hurtigt du kan gå frem. Det kan variere meget fra hest til hest.
  • Sørg for, at gjorden ikke er spændt mere end nødvendigt.
  • Longer eventuelt hesten et par runder, inden du sætter dig op.

Med tiden vil du – forhåbentlig – opleve, at gjordkramperne aftager, men vær tålmodig. Det tager tid, før hestens ømheder er væk og den ikke længere forbinder gjorden med smerte. Selvom hestens gjordkramper bliver mindre og færre, bør man nok erkende, at en hest som har lidt af gjordkramper aldrig vil kunne tåle at få spændt gjorden lige så hurtigt som andre heste. Giver man sig tiden til det, får man til gengæld en positiv og mere arbejdsvillig hest – og i sidste ende måse også en bedre ridetur.