Har du en hest med et hidsigt temperament og en tendens til at bukke, løbe eller lave andre løjer af ren og skær iver? En sådan adfærd kan være en stor udfordring at tackle som rytter og kan i sidste ende blive en hindring for, at du kan opnå dine mål. Heldigvis kan du her hente hjælp til, hvordan du kan tackle hestens iver.
I denne første del af artikelserien skal det handle om, hvordan du kan fortælle hesten, at den skal lytte til dig.

Frisk eller frustreret?

Indledningsvis skal det nævnes, at man altid bør undersøge, om hesten laver løjer, fordi den er frustreret. Måske har den ondt eller er generet af forkert tilpasset udstyr. Det kan også være, at du forventer mere af hesten, end den er i stand til – og derfor siger den fra. Først når du ved, at hesten er sund og rask, udstyret i orden og er dit forventningsniveau realistisk, giver det mening at arbejde med et friskt temperament.

Vis hesten at du er lederen

For at få hesten til at acceptere og følge dine hjælpere skal den som det første forstå, at du er lederen. Det handler ikke om at være hård, men om at fange hestens opmærksomhed. Her er det vigtigste redskab den halve parade.

Lav en halv parade

Ved at holde lænden an, lægge schenklerne til og tage et kort og blidt tag i tøjlen laver du en halv parade. Når du gør det, fortæller du hesten, at den skal lytte til dig. Målet er at få et svar tilbage. Det gør hesten ved at løfte ryggen, træde bedre ind under sig og give dig fornemmelsen af, at den kommer bedre ind under dine hjælpere og op “foran” dig. Det handler altså ikke om at tage energi fra hesten, men om at samle den, holde energien og vinde dens opmærksomhed.

Den halve parade kan for eksempel laves inden en øvelse eller en overgang. Det er ofte i overgangene, at hesten kan blive rigtig hidsig, fordi den ved, at der venter noget nyt. Gør du hesten opmærksom på dig lige inden, vil den med større sandsynlighed bemærke, hvad du faktisk beder den om fremfor at gå sine egne veje.

Find et mønster

For at komme hestens løjer i forkøbet er det en stor fordel prøve at finde et mønster i adfærden. Bukker den for eksempel hver gang du kommer ud af et hjørne? Eller løber den lige rigeligt nok inden et spring? Uanset hvad er vejen ud af problemet først og fremmest at lave en halv parade lige inden I når dertil. Har du ikke allerede fundet et mønster, så kan du enten prøve selv at være opmærksom på det eller få en anden til at overvære dig – så behøver du blot at koncentrere dig om din ridning.

Vær konsekvent

Efter at have fundet et mønster handler det om at være så konsekvent som muligt. Det betyder, at den halve parade skal laves gang på gang og hver gang du mærker, at noget er på vej. På et tidspunkt vil hesten glemme, at den førhen plejede at bukke ud af hjørnet eller løbe før springet.

I næste del af artikelserien giver vi dig endnu et par råd til at tackle hestens temperament. Det skal handle om at gøre hesten afslappet, så den kan finde ro under sin rytter.

Artiklen er et udtryk for Malgré Tout-redaktionens egne erfaringer.

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.