Verdens mindste hesterace: Falabellaen er ikke en pony, men en hest

Falabellaen er verdens mindste hesterace. Den måler omkring 65-75 cm. Falabellaen er kendt for sit blide, venlige og modige temperament, og den bliver brugt både som kørehest eller kæledyr. Umiddelbart tænker man, at den må være en pony, men på trods af sin lille størrelse er Falabellaen faktisk en perfekt skaleret miniudgave af en fuld størrelse hest. Det kan blandt andet ses på dens DNA, der på ingen måde kan sammenlignes med DNA fra andre ponyracer.

Annonce

Falabellaen er en sjælden race, og der findes kun et par tusind racerene i hele verden

De argentinske myter

Oprindelig stammer Falabellaen fra Argentina, men der er ikke rigtig nogen, der ved hvordan den blev til for cirka 100 år siden. Man ved, at den er opkaldt efter den familie, familien Falabella, der opdrættede dem på deres ranch uden for Buenos Aires. Man vil nok aldrig finde ud af præcis, hvordan Falabellaen kom til, men det findes der et par myter om.

En af myterne er, at racen stammer fra en lille fuldblodshest, som familien Falabella havde på deres ranch Recreo de Roca. Til den købte Senõr Falabella en meget lille hingst, der havde noget de kaldte ”dværgsyge” af de lokale indianere, som han mødte hver dag nede ved vandhullet. Julio Falabella ville avle små heste til sin datter.

Gennem års omhyggelig selektiv avl er racen blevet ren, og er i dag repræsenteret ved sin egen forening, Falabella Miniature Horse Association, som blev stiftet i 1973. Det skete, da Stuart Ericson og Anthony Garrullo købte en gruppe af Falabellaer direkte fra familien Falabella.

Læs også: 25 ting, du (måske) ikke vidste om heste

Pelsen på en Falabella er blank og blød og benene spinkle. Foto: Falabellahorses.nl af La Querencia Rey.

Fine former kendetegner Falabella-racen

Falabellaen er spinkel af bygning og ligner mest af alt en miniature araberhest. Den har et lille fint hoved og en elegant krop. Manen er glat og må ikke være for lang, og alle farver er tilladte hos denne race. Pelsen er blank og blød og benene spinkle. Gennem avlsmålet om at formindske dem og få dem så miniatureagtige som muligt, er der sket det, at Falabellaen er endt med kun har 17 ryghvirvler. Hvorimod alle andre heste har 18. Dermed mangler den også et sæt ribben, som skulle have siddet på den 18. ryghvirvel.

Annonce

Falabellaen bliver ofte meget gammel. Et sted mellem 30 og 40 år er ikke unormalt for den lille fine hest

At finde en Falabella

At finde en renavlet Falabella er en udfordring på grund af dens sjældenhed. Potentielle hesteejere kan ofte finde opdrættede heste, der er en kombination af Falabella og mere traditionelle former for miniatureheste. Det anbefales, at køber beder om et identitetsnummer før køb. Kan identitetsnummeret ikke udleveres, er det med sikkerhed ikke en ægte falabella, der er til salg. Racen er sjælden, og stambogen er lukket. Kun 100% rene Falabellaer kan registreres, og der sker DNA test på alle dyr ved registrering. Falabellaen må derfor ikke forveksles med andre miniatureheste.

Se den søde video af et lille Falabella føl. Video: Elmhurststud

Bruges mest som kæledyr

Den lille fine hest kan faktisk bruges som kørehest, men ses mest som kæledyr. Især i USA er den populær som kæledyr. Den betragtes ikke som en ridehest på grund af dens størrelse, og fordi dens fysiske styrke er blevet svækket gennem avlen.

7 x fakta om Falabellaen
1. Type: Miniature.
2. Oprindelse: Argentina.
3. Udbredelse: Racen er sjælden, og de fleste heste finder man stadig i Argentina. Der findes dog stutterier i både Europa og Nordamerika.
4. Egenskaber: Bruges som kørehest og kæledyr.
5. Temperament: Venlig og intelligent.
6. Farve: Alle farver er tilladte.
7. Stang: The European Falabella Studbook godkender Falabella op til 92 cm i stang, målt ved kåring som 3-årig.

Kilder

Falabella Miniature Horse Association

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce