Hvordan rammer du dine afstande bedst? Noget af det sværeste ved ridebanespringning er at finde afstanden. Selv professionelle springryttere kan have svært ved at ramme rigtigt. Den rigtige afstand er det, der medvirker til de gode spring og sørger for, at hesten ikke river ned.

Der er delte meninger om, hvordan man skal gøre. Nogle vil gerne selv placere hesten i den perfekte afstand. Andre mener at hesten skal lære at kunne springe fra hvilken som helst afstand. Og så er der dem, der mener, at så længe du har den rigtige galop, betyder afstanden ikke ligeså meget. Uanset hvad du er tilhænger af, så er der nogle grundlæggende principper, der kan gøre det lettere at ramme rigtigt.

I bund og grund handler det om at træne sit “spring-øje”. Med et sådant kan du se, om du kommer langt fra, tæt på eller lige spot-on på springet. Vi har samlet lidt tips, der kan gøre det nemmere for dig.

At kunne justere sin galop

Én af nøglerne til at blive en dygtig springekvipage er at oparbejde en galop i hesten, som rytteren let kan justere. Det vil sige en god grundgalop, der let kan sættes op eller ned i tempo.

Men hvorfor er det en fordel? Hvis du kommer ind på en linje, hvor der er en afstand mellem to forhindringer, som eksempelvis er seks korte galoptrin, så har du mulighed for enten at ride de seks trin eller ride frem på kun fem. Hvis du har en hest, som du kan justere galoppen på, så får du også flere muligheder for at passe din ridning til banen. Det er derfor vigtigt at du træner galoppen – særligt i forhold til at kunne ride frem, holde grundgalop og ride friskt. Din hest skal være rytmisk, afbalanceret og lydhør for dine hjælpere.

Træn både korte og lange afstande – og husk, at din hest skal være aktiv i kroppen og ikke blive flad på de lange afstande. Tænk på at ‘fjederen’ i hesten skal være spændt.

Brug bomme

Du kan med fordel øve dig med et par bomme foran og efter et spring. Det kan være en fordel med galop- eller travbomme til træning af en ung hest, som stadig kan være usikker på hvor afsættet skal være. Der er masser muligheder for at bruge bomme til din springtræning. En bom kan ligge tre galopspring før springet eller bruges som opspringsbom. Mulighederne er uendelige – prøv ad med forskellige løsninger. Det smarte er, at du kan bruge bommene til at justere din galoprytme.

Bomtræning kan også være med til at give både dig og din hest lidt mere selvsikkerhed. Det hjælper jer nemlig til at sætte af det samme sted hver gang, og til sidst kan I gøre det helt uden bommene.

Tæl højt

Det kan virke dumt. Men det er ret effektivt at sidde og tælle galoptrinene før og mellem forhindringerne. Det er ofte meget mere effektivt at tælle højt istedet for at tælle i hovedet. Når du rider mod en forhindring, så kan du prøve at tælle de sidste tre galoptrin mod forhindringen. På den måde har du bedre mulighed for at se, hvor nøjagtig du er. Hvis du er god til det, kan du altid prøve at tælle afstanden længere udefra.

Se hvor du skal hen

Kig op og se, hvor du skal hen. Det er ikke kun vigtigt i forhold til afstanden mellem forhindringerne, men har også stor betydning for, at du kan følge linjen mod forhindringerne bedst muligt. Ofte er fejl på afstande forårsaget af, at der er redet på en lidt forkert linje, så jo før, du ser ridelinjen, jo større mulighed har du også for at agere og justere galoppen.

Gå ikke i panik

Det er nok én af de største årsager til fejl, at hesten enten springer stort, kommer for tæt på forhindringen eller måske helt stopper op. Når panikken tager fat i en rytter, måske fordi man kan mærke, at afstanden ikke er helt god, så har mange en tendens til at rette til i sidste øjeblik. Det kan for eksempel være at man rider frem, holder tilbage eller gør noget andet lige inden hesten sætter af. Desvære medvirker det ofte til miskommunikation og skaber ganske enkelt et dårligt afsæt.

Så snart du rider mod en forhindring og ikke kan gennemskue afstanden, så prøv at holde rytmen og rid lige mod forhindringen. “Last minute”- justeringer kan “dræbe” din galoprytme og giver et dårligt spring. Hvis du har en god galoprytme, som er balanceret og fremadgående, så burde det ikke have den store betydning – på mindre forhindringer vel at mærke – hvis du misser et halvt galopspring. Hvis din hest er en kammerat, så skal den nok springe stort – og mon ikke den er det?

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.
Mille Christophersen er projektleder på Malgré Tout. Siden barn har Mille haft interesse for heste og i fritiden bliver der brugt tid på hendes egen hest. Mille har i mange år arbejdet i hestebranchen, tidligere som IT koordinator i rideforbundet og nu hos os. Mille er med til at forbedre nogle af vores løsninger - så vores læsere for så meget værdi som muligt.