I øjeblikket ser vi en tilbagevenden af ​​Clade 1-virussen hos heste. Efter en række bekræftede udbrud af hesteinfluenza i Belgien, Frankrig, Tyskland, Storbritannien, Irland, Nigeria, Det Forenede Kongerige og Amerikas Forenede Stater siden begyndelsen af ​​året har FEI udstedt retningslinjer til rytterfællesskabet for at forebygge yderligere udbredelse af virussen.

Hvad er hesteinfluenza?
Hesteinfluenza er en meget smitsom virus, der forårsager luftvejssygdomme hos heste. Virussen bør tages alvorligt, da udbrud på kan have en alvorlig indvirkning på hesteindustrien, eftersom effektiv forebyggelse af pandemi indebærer en begrænset kontakt mellem heste. Det kan i værste fald betyde begrænsninger af konkurrencehestenes deltagelse i stævner og andre arrabgementer, og dermed med resultere i aflyste konkurrencebegivenheder.

FEIs forholdsregler mod hesteinfluenza
Ifølge FEIs veterinærdirektør Göran Åkerström er vaccinerende heste nøglen til forebyggelse af spredning af hesteinfluenza. Det er derfor vigtigt, at alle heste vaccineres, uanset om de er stævneaktive eller ej. På grund af den virusepidemi, som i øjeblikket florerer, bør der indføres øget biosikkerhedsforanstaltninger såsom bedre hygiejne. Alle FEI-heste skal derfor have en up-to-date vaccinationshistorie i deres pas og kontroller udføres ved adgang til alle FEI-events.

Den luftbårne virus kan spredes op til to kilometer afhængigt af miljøforholdene og kan let overføres mellem heste, der er i tæt kontakt, såsom ved deltagelse i stævner, gruppetræning, jagt eller mellem vaccinerede og ikke-vaccinerede heste i stalden. Enhver hest, der viser tegn på sygdom, bør derfor ikke forlade deres hjemsted. Dette gælder også for enhver hest, der har været i kontakt med en hest eller heste, der har hesteinfluenza.

FEI Veterinary Advisor Caterina Termine forklarer at vaccinerede heste får kun få milde kliniske tegn på sygdommen og helbredes hurtigt, men de ikke-vaccinerede heste er blevet meget mere alvorligt ramt. Derfor bør du få din hest vaccineret og følge hestens sundhed ekstremt tæt. Ring til din dyrlæge, hvis du har nogen bekymringer.

Find FEI’s officielle deklaration om hesteinfluenza her.

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.