Skrevet af Brogaarden; ph.d. i veterinærmedicin Frederikke Lindenberg og agronom Mette L. Nymand.

Forår og efterår er for mange forbundet med pelsskifte og dækkener. Det betyder masser af strigling, hår alle vegne og for nogen – et konstant øje på vejrudsigten for at finde ud af, hvor tykt eller tyndt et dækken man nu skal give sin hest på. For hestene betyder det, at de skal bruge en ret stor mængde energi på at sætte ny pels, og det påvirker resten af hestens krop.

“Mange oplever, at hestene i forbindelse med fældning kan blive trætte.”

LÆS I DIN BROWSER  LÆS I MALGRÉ TOUT APP

Hos mennesker sker fældningen hele tiden lidt ad gangen, mens det hos heste er mere sæsonbetinget. Det skyldes, at fældningen bl.a. er styret af temperaturen og udskillelsen af stoffet melatonin fra hjernen. Melatonin styrer en lang række processer i kroppen, herunder fertilitet og hårvækst. Melatoninproduktionen er styret af lyset, og når det bliver mørkere, stiger melatoninproduktionen. I bunden af hårsækken sidder celler, der bliver aktiveret af melatonin og får håret til at gro. Så kort sagt: Mindre lys, mere melatonin, mere hår.

“Hesten er afhængig af korrekt fodring for at producere mange af de byggesten, der skal bruges til at danne den nye pels.”

Mange oplever, at hestene i forbindelse med fældning kan blive trætte. Det kan skyldes, at hele processen med at skifte pels kan være meget energikrævende for hesten. Hesten er afhængig af korrekt fodring for at producere mange af de byggesten, der skal bruges til at danne den nye pels. Det er derfor vigtigt at sørge for, at grundfodringen er i orden; at grovfoderet (hø/wrap) tildeles i tilstrækkelig mængde og er af en god kvalitet, dvs. at det ikke fuld af mug, svampesporer eller støv, samt at krybbefoderet dækker hestens vitamin- og mineralbehov.

Her kan du læse hvad man særligt bør holde øje med, og – om nødvendigt – hvad man kan give som tilskud til hestens almindelige foder for at sikre den et sundt pelsskifte…

LÆS I DIN BROWSER  LÆS I MALGRÉ TOUT APP

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.
Tina er uddannet bachelor i retorik og digital kommunikation. Hun brænder for at skrive relevante og genkendelige artikler, der kan vække følelser og sætte tankerne i gang. Når hun ikke er på redaktionen eller knokler med sit kandidatstudie, er hun som regel at finde på ryggen af sin varmblodshest.