Del 2: Doping og fodring af præstationshesten

Dette er anden og sidste del af artiklen om foder og doping. Det er særligt relevant for dig, der rider på et højere niveau. Artiklen berører bland andet, hvilke stoffer der er forbudte, og som ofte findes i tilskudsfoder. Det er naturligt nok de færreste hesteejere, der er uddannet til at forstå navnene på de mange stoffer og dermed kan gennemskue, om et foder er dopingfrit eller ej. Derfor hjælper en ekspert fra St. Hippolyt dig på vej her.

Læs også: Del 1: Doping og fodring af præstationshesten

Af Christina Kryder Pedersen, Cand. Agro, St. Hippolyt Danmark A/S

Enkelte substanser på dopinglisten
Det er desværre ikke muligt at gennemgå samtlige fodertilskud, og derfor beskæftiger denne artikel sig med enkelte substanser, som er på dopinglisten. De kan enten være til stede i fodertilskud eller være en del af hverdagen for hesteejeren, hvilket også udgør en risiko for kontaminering – altså ‘dopingforurening’ – af hestens foder.  

Kava (Piper methysticum) er et forbudt stof og må ikke forekomme i hesten på noget tidspunkt uanset niveau. Kava anvendes i human medicin, som et antipsykotikum, men også anvendt mod stress, angst og søvnløshed.  Piper methysticum er en grøn plante med hjerteformede blade og er anvendt i nogle beroligende fodertilskud til heste.  

Hordenin er et stof der findes i naturen og hører til kontrollerede substanser. Det er ikke tilladt at anvende Hordenin til heste. Men det er meget svært at undgå eftersom stoffet findes naturligt i mange fodermidler, herunder visse korntyper og græsser. Det kan derfor ikke elimineres helt. Hordenin har antibiotiske egenskaber, som også stimulerer frigivelse af noradrenalin hos pattedyr. Noradrenalin stimulerer frigivelsen af energi i hesten, hvilket anses for at være præstationsfremmende.  

Dimethyl sulfoxid (DMSO) hører også til kontrollerede substanser. DMSO findes ofte i fodermidler, som fx lucerne og eftersom lucerne er et naturligt fodermiddel til heste, så vil det kunne findes i små mængder i hesten. DMSO er som medicin brugt, som topikale (på huden) antiinflammatoriske og smertelindrende midler. 

Salicylsyre hører også til under kontrollerede substanser, da det er en normal metabolit i hestens urin. Den findes i mange forskellige typer planter, herunder specifikt i lucerne og i barken fra piletræer. Som medicin anvendes salicylsyre, som et antiinflammatorisk middel i cremer eller salve til hudinfektioner eller lign. Derudover findes der midler mod sur stråle med salicylsyre. 

Morfin ved vi alle, er et forbudt stof, og der er derfor ingen øvre grænse for, hvor meget morfin der må findes i hesten. Morfin udvindes af opiumvalmuen og ofte ses der valmueblomster på kornmarker, hvilket kan udgøre en risiko, hvis hesten fodres med korn fra egne marker, hvor der er mindre kontrol. Birkes er de modne frø fra opiumvalmuen og findes der birkesfrø eller hele valmueblomster i det korn hesten fodres med, bør der her søges veterinær rådgivning i forhold til dopingrisikoen. Morfin og andre opiuma

lkaloider findes hovedsageligt i valmuens mælkesaft, men birkesfrøene kan blive forurenet med mælkesaft og dermed indeholde opiumalkaloider. Opiumalkaloider findes også i andre planter som fx giftsalat og disse findes naturligt på danske markerMorfin påvirker hestens centralnervesystem og virker smertelindrende, hostelindrende samt angstdæmpende. 

Coffein er en methylxanthin alkaloid og findes i høj grad i naturen. Coffein hører under kontrollerede substanser og virker mildt stimulerende på centralnervesystemet samt udvidende på bronkierne og blodkarrene. Under xanthin alkaloiderne hører også theophyllin fra te og theobromin fra chokolade. Det er blevet vist, at fodres en hest med 10 M&M’s med peanuts giver det en påviselig koncentration af theobromin og coffein i urinen i op til 48 timer. 

Baldrian stammer fra roden af valerianeplanten og kan findes på dopinglisten som valerenic acid under kontrollerede substanser. Valerenic acid er en syre, som er en del af den essentielle olie, der findes i valerianeplanten. Baldrian har en beroligende virkning og anvendes ofte mod stress, angst, uro eller mod søvnløshed.  

Devil’s Claw eller djævleklo er en urt, som har det botaniske navn Harpagophytum procumbens og findes på den kontrollerede liste. Djævleklo har en antiinflammatorisk effekt og har været brugt til mange ting igennem årene herunder forstoppelse, mod nyre og galdesten samt gigtlidelser. Det er også vist, at have en positiv effekt på rygsmerter, ledbetændelse, lændesmerter, muskelsmerter samt mave og leverproblemer.   

Kobolt kom på dopinglisten i januar 2018 på den kontrollerede liste og er et mikromineral også kaldet et sporstof, som indgår i mange forskellige processer i kroppen. Det indgår i dannelsen af B12 og erythropoietin (EPO), som er et hormon, der stimulerer dannelsen af røde blodlegemer i knoglemarven. Da kobolt er en naturlig del af hestens daglige føde vil det også kunne findes i hestens urin, og derfor er der en max grænse for hvor meget kobolt hestens urin må indeholde. Ved almindelig brug og overholdelse af doseringsanvisninger på foder og tilskudsfoder bør der ikke være risiko for at denne grænse overskrides. Gives der imidlertid et produkt med høj kobolt bør veterinær konsulteres.

Hvem er den ansvarlige, og hvad kan man gøre?
Det er rytteren, træneren og veterinærens ansvar, at holde sig opdateret på ændringer i forhold til dopinglisten samt at kende detaljerne omkring det tilskud eller medicin hesten får. Uvidenhed kan desværre ikke bruges, som forsvar mod en positiv dopingtest. 

Derfor er den generelle anbefaling fra FEI: 

  • At sætte sig selv samt alt personale, der skal have noget med hesten at gøre i tiden op til og under stævnerne, ind i virkning og funktion af alt foder og fodertilskud, som hesten får. 
  • At føre logbog for at kunne dokumentere, hvilke fodertilskud hesten har fået, samt hvor meget og hvornår.
  • At have et tæt samarbejde med veterinær op til og under stævnerne.
  • At have et tæt samarbejde med foderproducenten og evt. få bekræftet skriftligt, at fodertilskuddet ikke indeholder stoffer, der er på dopinglisten. 
  • Anvend udelukkende foder og tilskud fra anerkendte producenter, som har et certificeret registreringssystem, hvor batchnummer kan spores.
  • Er der nogen som helst tvivl om tilskuddets indhold eller om der evt. kunne være risiko for substanser på dopinglisten, så lad være med at bruge det! 

Læs også
Fordring af konkurrenceheste
Optimal fodring af springhesten
Græs og præstation

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce