Et fast tema i Malgré Touts magasiner er rytterens mentale udvikling. Her fokuserer vi på at gøre dig til en endnu bedre rytter, der er i stand til at håndtere din egen psyke bedst muligt, når du sidder i sadlen. I denne omgang har vi talt med Emma Aabo. Hun fortæller historien om dengang hun faldt af sin hest og det ændrede hendes lyst til at ride og starte stævner:

“Jeg har haft min hest, Chubby Ask, i otte år. Han er en kærlig, men meget sensitiv DV-vallak. Vi har været igennem lidt af hvert, både godt og skidt. Jeg er springrytter og det har jeg altid været, hvilket også var grunden til, at jeg købte Chubby. For fire-fem år siden var vi dog ude for en rigtig uheldig ulykke. Vi fik udendørs springundervisning, og Chubby havde meget travlt med at fokusere på alt omkring ham. Det var første gang, vi sprang udendørs efter et langt sygdomsforløb med en gaffelbåndsskade”, forklarer Emma.

“Min vildeste ”aha”-oplevelse er uden tvivl, at noget så simpelt som et smil, kan have så stor effekt på ens ridning.”

LÆS I DIN BROWSER  LÆS I MALGRÉ TOUT APP

“I løbet af undervisningstimen var der en del virvar. Heste blev lukket ind og Chubby blev så optaget af det, at han glemte at være med mig på vej hen imod springet. Det resulterede i et elevatorhop, der skød mig ud af sadlen, så jeg landede bag sadlen. Chubby blev virkelig forskrækket og begyndte at løbe meget hurtigt, så jeg ikke havde en chance for at genvinde balancen. Jeg faldt bagover og landede på ryggen i sandet. Det gik meget stærkt og jeg husker ikke det hele.”

Heldigvis fik Emma hjælp, da hun deltog i Rytterhjælpen og blandt andet fik en snak med Rasmus Bagger. Nu kan hun give alt det, hun har lært, videre til andre: “Rytterhjælpen har givet mig troen på mig selv og glæden ved at ride tilbage. Jeg var rigtig langt nede og følte mig virkelig magtesløs. Jeg var tæt på at give op på at starte stævner, fordi jeg simpelthen ikke syntes, der var nogen mening med det. Nu har jeg lyst til det igen, jeg glæder mig til det, og jeg ved, hvordan jeg skal arbejde med mig selv for at komme ud af problemerne, hvis de opstår.”, forklarer Emma.

Foto: Majken Soelberg

I sit forsøg på at give sin erfaring videre som et råd til andre, fortæller hun: “Hvis man smiler, er det rigtig svært at være negativ, fordi man rent faktisk bliver glad – selvom smilet var tvunget til at starte med. Når man er glad, så er man også mere afslappet, og på en sensitiv hest som Chubby er det rigtig vigtigt, at man slapper af. Turen bliver meget nemmere og sjovere af det, og de andre ting er nemmere at arbejde med, hvis man er glad og afslappet. Min vildeste ”aha”-oplevelse er uden tvivl, at noget så simpelt som et smil, kan have så stor effekt på ens ridning”…

LÆS I DIN BROWSER  LÆS I MALGRÉ TOUT APP

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.