Om et øjeblik skifter vi til sommertid. Vanen tro markerer skiftet mellem sommer- og vintertid, hvornår havemøblerne skal tages ud og ind for vinteren. Men faktisk er det også en god tommelfingerregel, der kan bruges, hvis man vil passe godt på sit udendørs springmateriel i træ. Har du ikke allerede efterset dit springmateriel over vinteren, er det derfor et godt tidspunkt at lave et grundigt eftersyn. I samarbejde med O.M. Spring & Søn guider Malgré Tout dig til, hvordan du passer godt på dine spring og gør dem klar til en ny sæson.

Sommertid er vedligeholdelsestid
Efter en periode med masser af træning på udendørsbanen får springene tydelige brugsspor. Det gælder især springmateriel af træ, som er særligt udsat for vejr, vind, sol og mange timers ridebanespringning.

Som med havemøbler og alt andet udendørs træværk, der findes frem, når vi skifter til sommertid, så har springmateriellet også brug for vedligeholdelse. Med andre ord er sommertid lig med vedligeholdelsestid! Vind, vejr og sol kan sammen med en aktiv udendørssæson føre til slidte og misfarvede bomme, som blot forværres, hvis springene herefter bliver brugt indendørs henover vinteren – eller hvis de ikke opbevares hensigtsmæssigt. Én ting er det slid, der opstår i forbindelse med ridningen, noget andet er, hvordan temperaturudsving og fugt kan tære på træet. Hvis ikke springmateriellet opbevares tørt, øges risikoen for mug og råd, og bliver træet ikke tilført maling, der kan beskytte overfladen, vil det fremme den naturlige nedbrydning og holde i kortere tid.

Der er altså flere gode grunde til at vedligeholde dit springudstyr:

  • Du beskytter springmateriellet mod nedbrydning fra vejr, vind og sol
  • Springmateriellet holder længere
  • Springbanen ser bare bedre ud, når den er velholdt

1. Forberedelse
Det er vigtigt at holde springmateriellet tørt undervejs med arbejdet. Medmindre du kan arbejde indendørs, kan du med fordel tjekke vejrudsigten for en periode med stabilt og tørt vejr.

2. Rengøring
Rengør først springmateriellet med masser af vand og skrub med en stiv børste. Efter rengøringen skal træet tørre ordentligt, før du går videre til slibearbejdet. Er det solskinsvejr kan du stille udstyret til tørre i det fri. Er der udsigt til regn eller dugfald kan du med fordel stille det under et halvtag.

3. Slibning
Når springmateriellet er tørt, er det tid til at finde sandpapiret frem for at gøre overfladen glat og fin. Slib altid i træets længderetning og gerne i to omgange. Husk at fjerne støvet, så du ikke ødelægger malingen til malerarbejdet.

4. Maling
Det optimale er, hvis du kan finde en dag med tørt og lunt vejr, medmindre du har mulighed for at arbejde et sted indendørs med god ventilation.

  1. Spar ikke på malingen – pris og kvalitet hænger sammen! Farvehandlere har som regel farveprøver, som du kan få med hjem og teste, hvordan de tager sig ud.
  2. Er malingen helt væk, giv da en grundmaling først. Når grundmalingen er tør, skal der pudses let inden dækmaling.
  3. Når springene er malet færdigt, går der nogle dage, før malingen er hærdet og kan tåle at stå ude i regn og vind.

Er en forårsklargøring ikke nok eller trænger du til at forny dit banemateriel, kan du altid kontakte O.M. Spring & Søn for råd og vejledning om kvalitetsprodukter, der passer til dit behov.

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.