Ikke kun blomsterne springer frem i forårssolen. Også de mange kære føl begynder så småt at dukke op ude på de danske hestefolde, og det er ikke uforståeligt, at man som nybagt følejer gerne vil give den lille purk den allerbedste start på livet. Men vidste du, at man faktisk allerede bør tænke over, hvordan føllet vokser sig stort og stærkt, i det sekund, hoppen bliver drægtig?
Agronom hos St. Hippolyt, Christina Kryder Pedersen, fortæller om en række forskellige faser i føllets første måneder – både før og efter den er kommet til verden. Særligt fodringen af hoppen har enorm betydning for, hvor godt føllet får taget hul på livet.

LÆS I DIN BROWSER  LÆS I MALGRÉ TOUT APP

Ændret behov under drægtigheden
At producere et sundt og levedygtigt føl kræver tilstrækkeligt med næringsstoffer, både før og under drægtigheden. Fodring af hoppen er særligt kritisk for føllet i første og sidste trimester og kan have afgørende betydning for føllets udvikling – og ikke mindst holdbarhed senere i livet. Fokus på disse perioder kan være med til at give en god start på livet som ridehest.

Fejlernæring af hoppen før og i den første del af drægtigheden kan mindske chancen for drægtighed samt øger risikoen for at hoppen aborterer tidligt. Optimalt huld er afgørende for en succesfuld drægtighed samt et sundt og raskt føl. Både under- og overernæring kan permanent påvirke føllets organers udvikling, da moderkagens funktion og levering af næringsstoffer til fosteret ændres. Specielt har hoppens fodring indflydelse på føllets glukose- og insulin-dynamik, da forsøg har vist at føl fra overvægtige hopper fodret med høj stivelse i drægtigheden, også har nedsat insulinfølsomhed….

Fravænning
Fodringen af føllet er særligt vigtigt, når det skal fravænnes. For at tilvæksten skal gå mindst muligt i stå, er det vigtigt, at adskillelsen sker så skånsomt som muligt – og det er lige så vigtigt, at føllet har lært at æde af egen krybbe, inden det skilles fra hoppen. Hvis føllet kan æde ca. ½ kg følfoder inden fravænning, vil det hurtigt kunne øge sit foderindtag svarende til den manglende modermælk. På den måde forebygges vækststagnation. Ligeså vigtigt er det, at føllet og unghesten fortsat fodres tilstrækkeligt i opvæksten, så den kan udnytte sit genetiske potentiale fuldt ud….

LÆS I DIN BROWSER  LÆS I MALGRÉ TOUT APP

 

Læs også
Korrekt fodring af føl og plag – grundlaget for en god ridehest
Fra føl til ridehest – den enkle og sikre vej
Forskning bekræfter bedre udvikling af føllet

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.