Kender du problematikken med at få gået bane? Man glæder sig lidt til at se, hvordan forhindringerne står, men det kan også være med til at skabe en masse usikkerhed. Vi har samlet nogle tips, der skal hjælpe dig med at få så meget ud af din gennemgang af banen som muligt.

Det at gå bane kan være skræmmende. Forhindringerne kan se virkelig store ud, når du ikke sidder på din hest. Derudover kan der være mange elementer på banen – fyld, planker, planter og hvad der ellers gemmer sig i hjørnerne – som du kan tænke, at din hest bliver bange for. Hvis du tænker sådan, så er du ikke i alene. Og hvis du bliver i tvivl om, hvorvidt du nu også kan huske banen – ja, så er det altså helt normalt.

Det er en rigtig god idé at gå bane. Det giver dig overblikket til at kunne orientere dig bedre når du er i gang – når det er i fuld firspring mod forhindringerne.

1Kend dit mål

Før du går ind på banen, er det vigtigt at have en plan i tankerne. Er målet, at du skal ride hurtigt, ride sikkert eller er det bare en god tur? Måske er dit mål en nulrunde, eller at du bare ikke vil falde af.

Alt efter, hvad dit mål er, vil det have en indflydelse på, hvordan du rider – og hvilke risici, du bliver nødt til at tage i forhold til vendinger, afstande og tempo. Rid så det passer til din plan.

2Planlæg din ideelle tur

Mens tingene måske ikke går præcis, som du har planlagt på banen, er det altid en god idé at have en ideel tur i tankerne.

Når du går banen igennem, så er det en rigtig god idé, at du rent faktisk går lige dér, hvor du planlægger at ride. Stå i de rigtige vinkler mod springet, hvor din hest skal lande efter springet og gå den nøjagtige linje, som du gerne vil ride. Når du går afstandende, kan du meget bedre få en fornemmelse af pladsen mellem forhindringerne. Når du kender afstandende – og din hests galop – kan du bedre ramme afsættet på den mest optimale måde.

Der kan være mange forskellige linjer mellem to forhindringer. På buet spor kan det være en indvendig eller udvendig linje, der passer bedst til dig. Ved en banegennemgang kan du bedst få en fornemmelse af, hvad du skal gøre.

3Er der nogle distraktioner?

Er din hest urutineret eller kigger den ofte på dén der hvide bom eller andet der kan drille? Så kan det være en god idé at ride hen til den genstand, din hest bliver bange for. Tænk over, hvor det vil være smartest at lave din lille galopvolte eller ride rundt, inden du starter din tur.

Læg mærke til, hvordan din hest vil opleve at komme ind på banen. Er der nogle farlige ting lige når du kommer ind? Er der nogle ting langs barrieren, der kan påvirke din hest? Måske er der noget farligt på ridebanen, som du ved, at din hest vil blive bange for. Heldigvis for det – så kender du din hest! Og når du på forhånd ved dette, så kan du bedre rette op på den kommende reaktion, inden den indfinder sig. Så er der bedre mulighed for, at du kan støtte din hest.

4Gå kun banen en enkelt gang – men gerne linjerne flere gange

Bliver du usikker? Så gennemgå banen en enkelt gang mere – men gør det i hovedet. Eller gør det mere detaljeret næste gang, du skal gå en bane. Med andre ord: Gør det ordentligt første gang. Brug eventuelt nogle minutter på at stå på midten af banen og gennemgå den i hovedet – eller gå linjerne flere gange.

Sørg for, at du ved, hvor start- og målflaget er. Sørg for, at du ved, hvilken rækkefølge springene er i. Og sørg for, at du ved, hvor mange galopspring og hvilke linjer du planlægger at ride mellem springene.

Er du typen, der bliver nervøs inden du skal springe, måske fordi du er bange for at glemme banen eller noget i den stil? Så prøv at rid fra opvarmningen i god tid. Ofte kan du nemlig se ind på banen imens du venter. Så kan du overvære rytteren før dig og på den måde blive påmindet om din egen runde.

I bund og grund: Hold dig til din plan!