I Malgré Tout-magasin #21 har vi zoomet ind på hestes hørelse – og det er altså en ret imponerende sans! Den er i hvert fald en hel del mere interessant end menneskets. Slå ørerne ud, for så vil du helt sikkert blive klogere – også på din egen hest.

Har hestene bedre hørelse end mennesker og hunde? FEI har sammen med en ekspert kigget på fakta om hestenes hørelse. Hvordan hører hestene i forhold til os, og hvilke høreproblemer kan måske påvirke deres liv? Sammen med eksperten Kathryn Bright, professor i audiologi ved University of Northern Colorado, og professor Rickye Heffner fra University of Toledo, har de undersøgt vigtigheden med hestens hørelse. På baggrund af undersøgelsen har de kortlagt ti facts om hestes hørelse.

1. Hestens hørelse ligner den hos os
Hestene kan høre lyde over et bredere spektrum af frekvenser end mennesket, også selvom det er nogenlunde de samme decibelniveauer, de reagerer på. De fleste, der arbejder med heste, ved, at hestene ofte kan være opmærksomme på noget, som vi andre slet ikke kan høre, og det er slet ikke så underligt endda…

2. Synet er bedre end hørelsen
Hestes hørelse er magen til andre pattedyrs. Det betyder, at det er dyr, som laver de fleste af de lyde, som hesten kan høre – og det giver den mulighed for at opdage dem. Når hesten har opdaget et dyr med sin hørelse, kan den begynde at undersøge det visuelt for at afgøre, om det er farligt eller ej…

3. Kropssproget er nøglen til kommunikation
Som byttedyr foretrækker heste at bevæge sig i flokke, og de kommunikerer snarere gennem deres kropssprog end gennem vokalisering og lyd. De er afhængige af deres krop, fordi de bruger den til at udtrykke dig over for hinanden, blandt andet ved hjælp af vinklen på ørerne, slåen og puffen med hovedet, sparken med benene og så videre…

4. Hestens ører kan rotere uafhængigt op til 180 grader
Som alle pattedyr er hestens ører formet til at kunne opfange, lokalisere og forstærke lyde – og alligevel er hestens ører anderledes. På grund af muskulaturen omkring ørerne kan de rotere 180 grader uafhængigt af hinanden, og derved kan hesten lokalisere en lyd uden at dreje hovedet…

5. Ørerne fortæller en historie
Hestenes ører er som nævnt primært skabt til at høre, men de bruger dem også til at udtrykke sig og kommunikere. Når en hest ligger sine ører tilbage, betyder det normalt, at den er vred, føler sig truet eller forsøger at advare en anden hest. Hvis ørerne peger fremad, betyder det, at den er opmærksom, og at den lytter…

Læs endnu fem facts om hestens hørelse og få de ovenstående uddybet i artiklen “10 facts om hestens hørelse” i Malgré Tout-magasin #21.

LÆS I DIN BROWSER  LÆS I MALGRÉ TOUT APP

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.
Tina er uddannet bachelor i retorik og digital kommunikation. Hun brænder for at skrive relevante og genkendelige artikler, der kan vække følelser og sætte tankerne i gang. Når hun ikke er på redaktionen eller knokler med sit kandidatstudie, er hun som regel at finde på ryggen af sin varmblodshest.