En ny sæson er over os. Ikke blot vejmæssigt, men også konkurrencemæssigt, avlsmæssigt og ikke mindst fodermæssigt. Det betyder, at man skal være opmærksom på, om hesten får de retter vitaminer, mineraler og sporstoffer, så den kan vedligeholde et sundt og stærkt immunforsvar og yde sit bedste i den kommende tid. Konkurrenceheste skal bruge det, så de ikke bliver syge i de mange fremmede miljøer, og så de kan præstere deres optimale. Avlshopperne skal samle næring til føllet og ikke mindst have fyldt lageret op efter sin drægtighed. Og så er der selvfølgelig føllet selv, som blot fortjener den bedste start på livet. Fælles for dem er, at med en sund krop og en øget modstandskraft kan de få det bedste ud af den kommende sæson – uanset hvilke udfordringer, der venter dem. Men hvilket produkt er bedst for netop din hest? Det skulle du gerne blive klogere på i denne lille oversigt.

Stærkere immunforsvar

Emunium – stærkt immunforsvar til heste på græs og i skiftende miljøer
Equsanas fodetilskud Emunium er en urteblanding fyldt med naturlige råvarer, der er med til at styrke immunforsvaret. Det er særligt egnet til heste på græs, islandske heste og heste, som transporteres meget og derfor oplever mange miljøskift. Dog kan alle heste – også dem, der står meget på stald – have gavn af produktet, da det virkelig booster immunforsvaret.
Emunium indeholder hvidløg, rød solhat, lucernemel, rosmarin, kieselgur, ølgær, tang, bukkehornsfrø, pebermynte, anis, eucalyptus, rapsolie og antioxidanter.
Malgré Touts heste har smagt blandingen, og den falder i rigtig god jord! Tilmed dufter den virkelig skønt.

Mere om Emunium

Immulix stærkt immunforsvar til avlshopper og føl
Brogaardens revolutionerende produkt Immulix er også et godt bud, når immunforsvaret skal styrkes – særligt hos avlshopper og føl. Produktet øger mængden af gavnlige bakterier i tarmen og skaber en sund og velafbalanceret tarmflora, hvilket er vigtigt for, at immunsystemet kan fungere optimalt. Tarmbakterierne sender signaler til immunforsvaret, så når disse bakterier bliver flere, styrkes hestens modstandskraft. Dermed hjælper man hesten med at undgå en lang række sygdomme.
Effekten af Immulix er videnskabelig bevist. Når et føl er blevet fodret med det i de første otte uger af sit liv, vil mængden af gavnlige bakterier i tarmen være markant øget. Der er tale om bakterien Akkermansia muciniphilae, som giver lavere risiko for blandt andet tarminflammation, metabolisk syndrom og overvægt.

Mere om Immulix

Hippomun stærkt immunforsvar til enhver hest
Du kan også vælge at give din hest en månedlig kur med St. Hippolyts populære produkt Hippomun (hed før i tiden Equimun). Dette tilkskudsfoder tilfører kroppen næringsstoffer, som er nødvendige for immuncellerne. Dermed øges antallet af dem og din hest bliver mere modstandsdygtig over for sygdomsangreb. Også dette produkt er godt til heste, som bevæger sig i skiftende miljøer og anbefales at bruge under pelsskifte. Men også avlshopper og føl kan bruge det som et grundlæggende boost af immunforsvaret. I det store hele kan alle heste få gavn af produktet, især hvis de har tendens til at blive ramt af svamp, sommereksem eller lignende.
Vær opmærksom på, at produktet ikke dækker hestens basale mineralbehov. Hvis din hest for eksempel går på græs, bør den stadig få supplerende vitaminer og mineraler som vanligt. Hippomun gives som en kur på syv dage én gang om måneden.

Mere om Hippomun

Vitaminer og mineraler

Microvital – vitaminer og mineraler til enhver hest
For at styrke hestens modstandkraft kan det også være godt at give den en vitamin- og mineralkur. Særligt nu, hvor den tærer på mange af sine depoter i forbindelse med pelsskiftet. Her er for eksempel St. Hippolyts Microvital er et populært produkt, fordi det tilfører hesten de mineraler og sporstoffer, den måtte mangle. Produktet er letoptageligt, så det udligner hurtigt hestens basale mangler, og du kan som ejer have ro i maven op til den kommende sæson.

Mere om Microvital

Premium Vit – vitaminer og mineraler til hesten, der skal yde
En anden mulighed er Equsanas Premium Vit. Det er et vitamin- og mineraltilskud, hvor der er lagt vægt på optageligheden af en lang række af de vigtigste sporstoffer. Produktet indeholder særligt zink, kobber, biotin, svovl og mangan, og er tilsat tørgær, som er en god kilde til aminosyrer og b-vitaminer. Der er desuden tilsat ekstra vitaminer og mineraler, så blandingen ligger over NRC-normen. Produkter er effektivt, når hestens krop skal på arbejde – for eksempel ved tilridning, stress, i konkurrenceperioder, under sygdomsforløb eller under genoptræning. Man kan også blot bruge det, når depoterne skal fyldes op og hesten skal forblive sund og stærk i den kommende tid.

Mere om Premium Vit

Hestaplus – højkoncentrerede enkeltmineraler efter dyrlægens anvisning
Hvis du ved, at din hest mangler ét eller flere specifikke stoffer, så kan du også give den en intensiv kur. St. Hippolyt har lavet en serie af produkter kaldt Hestaplus, hvor man kan tilføre hesten ét enkelt mineral i en højkoncentreret form. Det gælder stofferne zink, jern, kobber, selen, mangan og magnesium. Vær meget opmærksom på, hvordan tilskuddet skal tildeles hesten. Nogle af produkterne er så effektive, at de kun skal gives fem dage ad gangen. Produkterne bør desuden kun bruges efter aftale med dyrlægen.

Mere om Hestaplus

Kilder: Equsana, Brogaarden og St. Hippolyt.

Læs også
Dyrlæge modtager Ehvervsforskerprisen 2019

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.