Pressemeddelelse fra Græsted og Omegns Rideklub

Ridestævne på internationalt niveau på Eventpladsen i Græsted
Den sidste weekend i juni vil Eventpladsen ved Fredbogaard i Græsted emme af liv, når ryttere og heste indtager pladsen. Den lokale rideklub ”Græsted og Omegns Rideklub” fra Blistrup inviterer nemlig til det, som kan blive Danmarks største TREC event. Og nu er der åbent for tilmelding. Arrangementet er tiltænkt erfarne TREC ryttere, men faktisk er det også muligt at deltage som hel ny i sporten. Rytterne og hestene vil blive testet i tre faser (se faktaboks) både lørdag og søndag og vil blive bedømt af mange dygtige TREC dommere. Arrangørerne vil hermed invitere interesserede ryttere til at tilmelde sig og søger også sponsorer der vil støtte op og gøre det muligt at afholde stævnet. Det bliver et spændende arrangement også for publikum, for der er en masse at se på og der er gratis adgang.

En alsidig konkurrenceform med bred målgruppe
TREC er stadig en knapt så udbredt disciplin. Det startede som breddeaktiviter, men er nu en disciplin i DRF ligesom spring og dressur. ”Det er virkeligt hårdt arbejde at udbrede kendskabet til TREC”, siger Lisa Kjer Andersen fra Græsted. Lisa brænder meget for sporten og holder jævnligt introduktioner og praktiske træninger for nye TREC ryttere. Derudover er Lisa ´primus motor´ for dette stævne. Hun har sammen med sin hest Macimo opnået en masse stævneerfaring fra udlandet bl.a. VM i Spainen i 2016 og EM i Italien i 2018.

TREC er en utrolig interessant disciplin, da ekvipagen, som er ryttere i alle aldre på heste og ponyer i alle racer, testes i tre forskellige faser. Her kommer samarbejdet mellem hest og rytter kommer på prøve i naturen. Der fokuseres på rytterens og hestens samarbejde i terrænet med stor vægt på rytterens evne til at finde vej og hestens lydighed og erfaring med naturlige forhindringer i et varieret terræn. ”Så man kan faktisk godt komme et godt op i klasserne på helt almindelige ride(skole)heste”, fortæller Lisa Kjer Andersen og fortsætter: ”men vil man op på topniveau skal man have en hest der også kan lide at springe store stammer, grøfter og kan ride distancer på op til 45 km.”

Historien om TREC

  • TREC-idéen stammer fra Frankrig og blev udviklet i 1975, hvor de brugte TREC som en form for uddannelse til guider i naturen – og ikke mindst deres heste.
  • TREC kom til Danmark i 2012, hvor DRF (Dansk RideForbund) holdt de første stævner som bredde aktivitet, dvs. både privatryttere og rideskoleryttere kan deltage. Her i 2019 afholdes for første gang ”DM i TREC”, når Dansk RideForbunds afholder første Agria DRF-mesterkab i TREC samt finalerne i TREC Cup.
  • TREC er stadig ikke så udbredt i Danmark, mens det i udlandet er en meget kendt disciplin. På landsplan er der en håndfuld professionelle TREC-ryttere, som deltager i stævner rundt om i Europa.

Hvad består TREC af?
TREC er en test af hestens og rytterens samarbejde. Rytter og hest skal igennem tre faser:

  1. POR: er den franske forkortelse for Orienteringsridt. Orienteringsruten vil som udgangspunkt være opdelt i nogle etaper, som hver skal rides på en fastsat hastighed. Ruten er ikke markeret, men skal rides efter kort. Til Gribskov TREC event vil ruten for begynderklassen være på Søborg Sø, mens de erfarne skal på en 40 km rute gennem Gribskov.
  2. MA: Er den franske forkortelse for Kontrol af Gangarter. Denne opgave udføres på en bane, som er mellem 75 m og 150 m lang, afhængig af klassen. Denne test udføres på Eventpladsen´s (hvor der også afholdes veterantræf) arealer i Græsted.
  3. PTV: Er den franske forkortelse for Forhindringsbane. Her bedømmes rytterens evne, tilsammen med hesten, at gennemføre en række opgaver på en sikker og fornuftig måde. Der findes 35 forskellige opgaver, hvoraf nogle udføres til fods og nogle til hest. Stævnearrangører udvælger op til 16 opgaver, og det er valgfrit om alle opgaverne løses, men man får naturligvis ikke points for udeladte opgaver.

Stor interesse – også fra udlandet
Interessen for stævnet i Græsted er der allerede fra ryttere fra lande som Holland, Sverige og England – mens lokale ryttere i alderen 7 år og opefter allerede har deltaget i træninger og de kan ikke vente, til det bliver juni. ”Det kunne være fedt at gøre Gribskov TREC event til Nordens største TREC stævne, men det kræver stor opbakning fra både frivillige, ryttere og sponsorer”, siger Christine Skovgård Sørensen, som er daglig leder af Græsted og Omegns Rideklub. ”Jeg håber, hestefolkene og rideklubber fra hele Danmark vil komme til Græsted og være med til at skabe en ny tradition, hvor vi kan samles omkring vores sport og vores heste.” fortsætter hun. Der vil være overnatning for alle involverede lige fra dommere, hjælpere, forældre, arrangører, ryttere og ikke mindst hestene på campingområdet på Eventpladsen.

Sponsorer søges
For ”Græsted og Omegns Rideklub” er det første gang, de prøver kræfter med så stort et arrangement, som kræver en vis økonomi for at gennemføre. Der er søgt midler, og Gribskov Kommunes Udviklingspulje samt DIF og DGI’s foreningspulje har allerede bevilget 10.000 og 20.000 kr. ”Vi er meget glade for, at vores projekt på denne måde er blåstemplet, men der er stadigvæk et stykke vej endnu”, siger Helle Røschke, kasserer i rideklubben. Hun forklarer, at deltagergebyret er holdt lavt (kun 150 kr. for de små klasser), så alle har mulighed for at deltage og at målsætningen for arrangementet er at det ikke skal give underskud. Det er muligt at støtte som privatperson såvel som erhvervsdrivende. Der er flere sponsormuligheder fra 250 kr. og op af, disse kan findes på stævnens facebookside under ”Gribskov TREC event 2019”.

På stævnepladsen bliver der også plads til sponsorstande, så der bliver skabt et spændende miljø på pladsen. Udover økonomisk støtte modtages sponsorering i form af ting, som vi kan give som ærespræmier til de deltagende ryttere og som takkegaver til de mange frivillige også med kyshånd.

Tilmelding og info
Til stævnet i Græsted kan man kvalificere sig til Dansk Ride Forbunds første Agria DRF-mesterkab i TREC samt finalerne i TREC Cup i september. Mere info oms stævnet/klasserne kan findes i proportionerne som findes på DRF GO!, hvor tilmeldingen også foregår. Du kan også blive medlem af facebooksiden ”Gribskov TREC event 2019”, hvor nyheder og anden info vil blive delt. Spørgsmål om deltagelse og sponsorering kan stilles til kontaktperson: Lisa Kjer Andersen på tlf.: 26168882 eller mail: [email protected]

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.