I mit sidste indlæg havde jeg fokus på, at græsset indeholder mere sukker, når nætterne er kolde. Det har relevans i forhold til at undgå, at hesten bliver forfangen, men i det sidste indlæg forklarede jeg ikke ret meget om, hvad forfangenhed er. Kun at det nok er den mest smertefulde sygdom der opstår hos heste. Forfangenhed er en fælles betegnelse for samme symptom, nemlig at hovbenet inde i hoven løsner sig fra lamellerne der holder det på plads. Dette sker på grund af en form for forgiftning i kroppen – som oftest er for store mængder (fruktan-) sukker i græsset årsagen. Det kan skabe en ubalance i fordøjelsessystemet, så en masse mikroorganismer dør og danner giftstoffer. Ligesåvel kan for store mængder sukker også være vanskeligt at håndtere for de heste der har stofskifteproblemer. Og det er her det er en lille smule tricky, for man kan ikke sige, at det kun er en fordøjelsesrelateret- eller en stofskifterelateret sygdom. Der er mange flere mulige årsager til forfangenhed, fx:

  • Tilbageholdt efterbyrd
  • Mekanisk påvirkning
  • Dårlig foderhygiejne – fx svampesporer

I blogindlægget forklarer jeg mere om de forskellige årsager, og hvad du kan gøre for at undgå at din hest bliver syg. Forfangenhed er en sygdom der IKKE går over af sig selv, og man bør altid tilkalde dyrlæge, hvis man har mistanke om, at hesten er forfangen. En hurtig indsats kan gøre forskellen på, om hesten kommer over sygdommen og kan tåle at arbejde bagefter. Selv hvis du ikke har en hest, som du mener er i risikogruppen for at blive forfangen, så kender du med garanti en der har en. Husk at dele dette indlæg med ham/hende, så de fortsat kan nyde nogle gode timer med deres hest.

https://hestezonen.dk/forfangenhed-hvad-er-det/

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.
Om Louise fra hestezonen.dk Hvorfor skriver jeg om det at have hest, med fodring som omdrejningspunkt? Det gør jeg fordi, at jeg brænder for at dele min viden med dig der har hest. Jeg vil gerne være medvirkende til, at din hest trives og præsterer optimalt – uden at du bliver ruineret af at købe foder og tilskudsfoder som ikke gavner netop din hest! Jeg er uddannet jordbrugsteknolog med hest som speciale, hvilket har givet mig flere forskellige indgangsvinkler til foderbranchen gennem mere end 10 år. Jeg har en uddannelse som hesteosteopat og 5 års erfaring med osteopatisk terapi af heste. Ved hjælp af forskellige manuelle teknikker og manipulationer hjælper jeg hesten til at få bedre forudsætninger for at være blød og smidig, og bruge sin krop optimalt.