Har du nogensinde præsenteret din hest for noget, den synes er farligt? Den vil måske stive sig i kroppen, stå med store øjne og udspilede næsebor, hvorefter den vil støde til objektet med sin mule. Det gør den ikke for at lugte til det. Det er nemlig ret sandsynligt, at hesten allerede har lugtet genstanden på lang afstand. Hvad den rent faktisk gør, er at komme i kontakt med objektet ved hjælp af de lange stride hår, der gror omkring mulen. 

Et vigtigt sanseorgan

Mulehår, følehår eller knurhår – kært barn har mange navne. Som hesteejer skal man ikke underkende betydningen af disse. Hårene er som regel kraftige og lange og findes omkring næseparti og øjne. De adskiller sig fra hestens normale hår, fordi de er et sensorisk organ. De har deres egen særskilte nerve- og blodforsyning. Når en hest føler sig komfortabel nok til at undersøge en genstand tæt på, vil den tage kontakt ved hjælp af disse hår, som igen sender informationer via nervebaner i rygmarven og op til hestens hjerne.

I modsætning til hvad nogle hesteejere tror, så har de faktisk en vigtig funktion for hesten. Heste bruger dem bl.a. til at placere objekter foran sig, som fx at finde frem til hvor strømtråden er på hegnet, hvor foderet er eller vandoverfladen i vandtruget. De beskytter hesten mod det ydre miljø og beskytter nogle af de mest vitale dele for hestens naturlige overlevelse, nemlig øjne og mundområde. 

Mulen er en blind vinkel 

Som ryttere er vi opmærksomme på hestens blinde vinkler omkring øjnene. Men har du også tænkt på, at mulen er en blind vinkel? Her spiller mulehårene en vigtig rolle i forhold til at føle og mærke hvad øjnene ikke kan se. Oplysninger som er værdifulde for hesten når den skal afgøre, hvad der er sikkert og hvad der er farligt.

Som hesteejere har vi ansvar for at vores heste trives. Lad derfor mulehårene gro i stedet for at klippe dem af kosmetiske grunde. Der hersker nemlig ingen tvivl om, at de har en vigtig funktion for hesten.

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.