Mange hesteejere kæmper med de nøjsomme heste og ponyer. Især om foråret, hvor græsset vokser og sukkerindholdet stiger, kan det være svært at holde vægten og mindske risikoen for forfangenhed. Malgré Tout har mødt de to søskende Sofie og Cecilie og deres selskabspony Sofus, som er beviset på at det godt kan lade sig gøre at slanke sin pony.

Kampen mod kiloene

Siden familien købte Sofus fra den lokale rideskole i 2013, har de kæmpet med hans vægt. Da han var rideskolepony, kom han på græs på lige fod med de andre heste og fik wrap. Han var derfor svært overvægtig. Efter han blev forfangen i 2015, blev de to søskende enige om, at han var nødt til at tabe sig, hvis de skulle kunne give ham en god og tryg alderdom.

Slankekur over hele året

Hemmeligheden bag hans vægttab har været et tæt samarbejde i hele familien, hvor de forskellige årstider tænkes ind i slankekuren. Først og fremmest via vægttab over vinteren ved at give hø i slowfeeder og fjerne stivelse og sukker fra foderet. Forår og sommer består i at undgå vægtøgning så meget som muligt ved at begrænse hans græsindtag med en mundkurv. Til efterår og vinter starter processen forfra igen. De to søskende fortæller, at det har været en lang proces at få ham slank, og at det ikke er noget, de har opnået på én sæson. Familien har også suppleret med kosttilskud godkendt af dyrlægen, som kan holde Sofus’ blodsukker-niveau stabilt.

Mental og fysisk træning

Selvom Sofus efterhånden er 21 år og pensioneret, har familien også sat ind på at øge hans fysiske og mentale aktivitetsniveau. Blandt andet har de to søskende gået en del ture med Sofus og holdt ham mentalt aktiveret. Familien kan tydeligt mærke forskel på Sofus’ energi-niveau efter hans vægttab. Sofus er nemlig i dag fuld af krudt og elsker at drille sine foldkammerater.

Foto: Sofie Andersen
Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.
Laura er uddannet kandidat i socialvidenskab og projektledelse. Laura er aktiv dressurrytter og rider en del stævner på sin 19-årige vallak. De fleste af sine ideer til artikler får hun imidlertid, når hun muger ud. Som skribent, brænder hun for at formidle aktuel hesteforskning fra ind- og udland, samt give sine læsere indblik i nye tendenser og trends i ridesporten.