Bør du klippe hestens ørehår?

At trimme hestens ører er et kontroversielt emne i hesteverdenen. Nogle mennesker synes, at hestens ørehår aldrig bør trimmes. Andre vil fjerne håret fra både ydersiden og indersiden af øret. Malgré Tout har sat sig for at finde ud af, hvad der er op og ned i debatten.

Heste hører i samme frekvens som mennesker

Heste har 16 muskler i øret, hvilket gør dem i stand til at dreje ørerne 180 grader. Hestens tragtformede og bevægelige ydre ører er som skabt til at opfange lyd. Ørerne kan opfatte lyd fra flere retninger samtidigt og bevæges individuelt og uafhængigt af hinanden. Heste hører lydsvingninger i samme frekvensområde som mennesker, det vil sige 30 hertz til ca. 20.000 hertz. Hestens ører bruges ikke kun til at høre med, men er også en vigtig del af den sprog. Ørerne viser hvilket humør, hesten er i. Hvis hesten er gal, lægger den ørerne tilbage. Hvis den står og vifter med ørerne frem og tilbage, er det fordi, den lytter. Når hesten lytter, drejer den ørerne efter lyden.

Annonce

Klipning af ører – et kontroversielt emne

Den traditionelle metode til at klippe ører er at folde kanterne af hestens ører sammen og klippe det overskydende hår af. Trimning inden i øret fjerner hestens beskyttelse mod fluer og kan øge risikoen for ørermider. I Tyskland er trimningen af mulehår og ører forbudt i henhold til den tyske dyrevelfærdslov. Her hedder det:

“det ikke er tilladt at trimme hårene omkring øjne og næse samt at klippe eller trimme hårene inde i hestens ører.”

Starter man stævne i Tyskland på en hest, der er trimmet inde i ørerne, kan man blive diskvalificeret eller modtage en bøde. Lignende regler er for nyligt blevet indført i Frankrig og Schweiz. Der findes i skrivende stund ikke nogen officielle retningslinjer om ørerklipning i Danmark.

Annonce

Husk på, hvad der er bedst for hesten

Om du er for eller imod at klippe hestens ørehår er indtil videre en smagssag. I begge tilfælde er det vigtigt, at du gør det, du føler er det bedste for hesten, og at hestens ører tjekkes regelmæssigt for insektbid, svamp og urenheder.

Læs også: Forskere mener, at heste ikke kan lide at blive striglet

Artiklen er oprindeligt bragt i maj 2019

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce