Væskebehov

Hesten bruger omkring 25 liter vand om dagen. Men er det varmt og har din hest svedt, kan vandbehovet stige en del.  Er din hest ifol eller laktere din hoppe, kan der også være et øget væskebehov. En gennemsnitshest, i let arbejde, har et væskebehov på omkring 35 liter vand om dagen. Yder din hest meget, igennem en hård træning, kan væskebehovet være op mod 50 liter væske om dagen. Ligesom mennesker, består hesten af en stor del væske. Omkring 65%. En gennemsnitshest indeholder derfor omkring 350 liter vand – interessant ikke?

Har du flere heste om den samme vandkilde, kan det være svært at holde øje med væskeindtaget hos din hest. Mangler din hest væske vil der opstå en øget risiko for kolik og varmestress. Derfor er det en god idé at:

 • Sørge for din hest har adgang til vand – gerne meget mere end du tror, den vil have brug for.
 • Tjekke at automatisk vandkilde virker.
 • Hold din vandkilde ren. Lugter vandtruget eller karet sjovt, kan nogle heste godt blive kræsne og drikke mindre.
 • Sørge for det kun er dine heste der drikker af vandet – og at hunden ikke bader i det.
 • Genopfylde med frisk vand ofte.
 • Eventuelt lokke din hest med at drikke mere vand ved at tilføje smag. Eller give din hest elektrolytter, der hjælper med at bevare den gode hydrering.

En god grundregel er derfor, at din hest altid har adgang til frisk vand. Også selvom du måske ikke oplever, at din hest drikker ofte. Hvis vandet er for koldt, kan det medfører, at din hest ikke drikker nok vand. Ofte er den ønskede vandtemperatur 10-20 grader. Hvis din hest har automatisk vandkilde, såsom vandkop, skal den give mindst 8 liter vand i minuttet. Er du i tvivl om dette, kan du selv teste vandkilden ved at holde en spand under vandkoppen. Få vandet til at løbe et minut. Har du efterfølgende 8 liter eller mere i spanden fungerer vandkilden optimalt. Drikker dine heste vand fra naturlige vandløb, skal du være opmærksom på eventuel forurening. Det mest optimale er at bruge det samme vand til sin hest som du selv drikker.

Er du i tvivl om din hest er dehydreret, så kontakt eventuelt din dyrlæge. Hvis din hest gør tegn til at være dehydreret er det en god idé at gøre noget ved det. Nogle symptomer for dehydrering er:

 • Hård, tør gødning eller vanskeligheder med at gøde
 • Tørt tandkød
 • Kede/triste/lade øjne
 • Lavt, hurtigt åndedræt (normalt 10-24 vejrtrækninger pr. minut for en voksen hest)
 • Hurtig puls (mere end 60 slag pr. minut)
 • Teste huden (Niv noget hud ud fra eksempelvis hestens hals – falder huden ikke hurtigt mod kroppen, kan dette være et tegn)
 • Unormal kropstemperatur

Hvis din hest er i væskemangel og måske endda dehydreret, vil præstationsevnen muligvis være nedsat. Årsagen til dette er, at blodgennemstrømningen forringes og musklernes celler får mindre ilt. Samtidig bliver kroppens affaldsstoffer transporteret langsommere væk.