Sidste år tog den japanske oprydnings-ekspert Marie Kondo millioner af mennesker verden over med storm med sin Netflix-serie “Tidying Up With Marie Kondo” (Ryd op med Marie Kondo, Red.). Vi her på redaktionen er ret vilde med hendes budskab, som er, at enhver ting i dit hjem skal bringe dig glæde – ellers må det ud. Vi besluttede os derfor for at afprøve metoden i stalden, og det virkede! Vi præsenterer derfor Maries enkle regler, som du kan tage med dig ud i stalden og bruge, når du skal rydde op i dit sadelrum og i dit udstyr. Vi lover dig, at du bliver et lykkeligere menneske bagefter!

Marie Kondos metode
Metoden er enkel. Alt skal organiseres efter kategorier. Start med tøj, som for eksempel dækner og underlag. Spørg dig selv om tingen giver dig GLÆDE. Hvis ja, beholder du den. Hvis ikke, bør du skille dig af med den.

Sådan rydder du op:

Ridetøj: Start med at lægge alt dit tøj i én stor bunke og tag så én ting af gangen og mærk efter. Behold kun det, der gør dig glad og sig pænt tak og farvel til resten. Du kan evt. starte med at holde din yndlings-beklædningsdel, så du ved, hvordan glæden føles og kan genkende den. Hovedreglen er, at har du ikke brugt tøjet i mere end et år, burde du kassere det.

Hestens “tøj”: Så er det hestens dækner og underlag, der står for tur. Alle underlag og dækner skal samles i stakke og hver stak repræsenterer eksempelvis regndækner, vinterdækner, overgangsdækner osv. Det er vigtigt, at du organiserer i kategorier og får overblik over, hvor mange af den samme slags du har. Spørg dig selv: Hvor mange underlag har min hest egenlig brug for?

Alt hvad der er i striglerkassen: Alt skal ud, sorteres og rengøres. Den der gamle strigle, som du aldrig bruger, bør du skille dig af med. Husk kun at beholde dem, der giver dig og din hest glæde. Sørg desuden for, at der er et system i din striglekasse. Gnubbere for sig og strigler for sig. Det giver nemlig struktur og dermed overskud.

Diverse: For mange er diverse-tingene den helt store synder, hvor grimer, udstyr til benene og mærkelige redskaber har fået lov at hobe sig op. Én ting af gangen: Hvad vil du beholde og hvad har du brug for? (Vi dømmer dig ikke)

Ting med affektionsværdi: Rosetter, arvestykker og andre ting med indbyggede minder er sidste trin i oprydningen. Du er nu varmet op og har lært at mærke efter og føle den glæde, der skal til for at vide, hvad du med sikkerhed vil beholde. Samtidig er du nu stærk nok til den sværeste kategori, hvor ikke engang dine gamle rosetter fra din første pony går fri – for vækker de glæde i dig? Hvis ja – så behold, hvis ikke – så tag afsked. Og husk at passe på, at du ikke bliver for sentimental.

Sådan organiserer du:

Nu har du været alle tingene igennem og sorteret ud fra hvad du kan skille dig af med. Næste skridt er at organisere det. Vi brugte kasser fra Ikea og valgte at dele dem op på nedenstående måde. Men det vigtigste er, at du finder den måde, der passer dig og din hest bedst.

Sundheds- og sygdomsudstyr: Her lagde vi alt, der har med hestens sundhed og sygdom at gøre. Det vil sige sårbehandling, termometer, diverse bandager og meget mere, der hører til denne kategori.

Værktøj: I denne kasse lægger du alt, hvad du bruger til at pille sko af, reparere hegn, gaffatape (=mirakelmidlet man altid bør have i stalden), hultang, osv.

Rytterudstyr: Put handsker, ridehjelm, støvler og alt det, du skal bruge i denne, når du skal ud og ride, i denne kasse.

Udstyr til hestens ben: Her lægger du klokker, bandager, gamacher og alt det andet, du putter på hestens ben (hvis du da bruger noget til benene).

Udstyr til hestens hoved: Denne kategori giver sig selv, for her har du alt hvad hesten bruger i hovedet, herunder trense, bid, evt. hutter ovs.

Udstyr til hestens ryg: Vi taler ikke om sadlen, men underlag, pads og gjorde. Om vinteren vil denne kategori kræve mere plads, da der også skal være plads til skridttæppe osv.

Desuden: Når vinterhalvåret nærmer sig og dagene igen bliver kortere, vil der også blive plads til en kategori omhandlende refleks-udstyr.

God fornøjelse!

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.