3 bomøvelser, der hæver din dressur til et nyt niveau

Bomarbejde behøver hverken at være useriøst eller kun for springryttere. Tværtimod. Arbejdet over bomme kan være med til at forbedre din dressurhest og lære den at bruge sig på en måde, som den ellers ville have svært ved at forstå. Her får du de vigtigste do’s and dont’s og vores tre bedste bomøvelser, der kan hæve din dressurtræning til et nyt niveau – og som du bestemt ikke bør undervurdere!

Do’s and dont’s

Inden du smider bommene på jorden og går i gang med træningen, er der lige et par ting, du skal overveje. De kommer her…

Hav styr på afstandene

Det nytter ikke ret meget at træne over bomme, hvis afstanden ikke er passet til din hest. Selvfølgelig skal du lige lære din hests skridtlænge at kende, for ingen heste er som bekendt ens. Men alt efter din hests størrelse kan du nogenlunde regne ud, hvilken afstand, der skal til. En stor hest har fx med stor sandsynlighed brug for op til 3,5 m mellem galopbomme, mens en mindre hest måske kun har brug for 2,4 m. På billederne her kan du se, hvilken afstand du skal bruge afhængig af om du rider hest eller pony. Gem eventuelt billederne på din telefon, så du altid har afstandene ved hånden.

Annonce

Tænk over formålet

Det, der gør bomarbejde rigtig brugbart, er at man tænker over, hvad man vil bruge det til. Hvilket formål skal det have? Skal din hest øge eller afkorte sin skridtlængde, få en bedre bagbensaktion eller måske lære at changere? Afhængigt af, hvad formålet skal være, kan du beslutte, hvilken øvelse, du vil lave, og hvor lang afstanden skal være. Hvis du gerne vil have din hest til at tage nogle længere skridt, skal du naturligvis have lidt mere afstand mellem bommene, end hvis du vil hjælpe hesten med at afkorte sine skridt.

Læs også: Dressur – “I mange år har jeg kæmpet for den gode skridt”

Hav bommene i nærheden

Vi tør godt love, at hvis ikke du har et par gode bomme liggende, så du nemt kan få fat i dem, så kommer du ikke til at få dem brugt ret meget. Hvis du virkelig vil i gang med bomtræningen, så lad altså være med at lægge dem for langt væk. Aftalt eventuelt med et par andre ryttere i stalden, hvornår I hiver bommene frem. I kan gøre det en hel del mere overskueligt ved at hjælpes ad med at slæbe bommene frem og tilbage.

Annonce

Hellere lidt og ofte end sjældent og overdrevet

Fordi hesten trods alt får aktiveret andre og flere muskler, når den rider over bomme, end når den ikke gør, er det absolut mest effektivt at arbejde med bommene ofte, men lidt ad gangen. Find hellere end gerne bommene frem 2-3 gange om ugen og rid over dem med fokus på galop den ene dag og trav eller skridt den anden dag. Det sværeste for din hest er, hvis du fx kun hiver bommene frem en gang om måneden og til gengæld forlanger, at den både skal skridte, trave og galoppere over dem. Som med så meget andet gælder det, at træningen har den stærkeste indvirkning, hvis det gøres i et overkommeligt sværhedsgrad med mange gentagelser.

Brug mere end to bomme

Det bedste er at bruge mere end to bomme, men ikke mere end fem. Jo flere bomme, du lægger ud, jo mere kan du få ud af træningen, men det vil også blive sværere for hesten at udføre opgaven. Hvis bommene tilmed ikke ligger med den helt rigtige afstand, så bliver det også svært for din hest at genfinde balancen, hvis der ligger mange. Overvej derfor, hvor meget din hest kan klare, og tøv ikke med at hoppe af for at lægge bommene rigtigt, hvis du har været lidt for optimistisk med afstanden.

Læs også: 3 kreative bomøvelser, der kan gavne enhver ekvipage

Dressurrytterens tre bedste bomøvelser

Når det kommer til brugbare bomøvelser, så handler det mest af alt om at være kreativ. Den ‘gode gamle’ hvor man ligger 3-5 bomme ud efter hinanden er altid god, men du kan få så meget mere ud af det. Her er tre bomøvelser, som alle er fundet med inspiration i bogen Creative Riding With Obstacles. Den har simpelthen et hav af fantastiske eksempler på brugbare og ret vilde bomformationer!

Annonce

T’et

Bomformationen her er ret enkel og kræver kun tre bomme formet som et T. Øvelsen er rigtig god til dig, der gerne vil gøre din hest mere smidig og lydhør over for schenklerne, når du for eksempel laver mindre volter. Hvis du vil lave øvelsen i galop, eller hvis din hests balance ikke er så god endnu, kan du bare lægge bommene længere væk fra hinanden, så buerne bliver større.

De skrå

De skrå bomme kan bruges til at gøre hesten endnu mere opmærksom på, hvor sætter sine hove. Ved at forskyde dem vil bommene komme længere ind under hesten, og derfor kan du gøre afstanden kortere, end man ellers ville gøre. Dermed kan du også bruge dem til at lave sidebevægelser. Lav for eksempel en schenkelvigning i skridt for at lære din hest at flytte sig lige for din schenkel. Du kan også prøve i trav, men her skal man passe lidt mere på, at hesten ikke snubler.

H’et

Denne bomøvelse kræver en del flere bomme. Til gengæld rummer den det hele. Du kan både lave volter og ride sidelæns, bare på en nye måde. Du kan for eksempel ride lige over den første bom øverst til højre, sidelæns over den næste, lige over den midterste og igen sidelæns over den næste og så lige over den sidste. Du kan også lave en form for zig zag-slangebue til at træne hestens balance og øge dens lydhørhed over for dine schenkler. Og så kan du ride galop eller øget trav skråt tværs over H’et, fordi afstanden mellem bommene her er forholdsvis stor. Du kan selvfølgelig bruge formationen til meget mere end det – det er bare om at prøve lidt forskelligt af.

Tip: Løft bommene
Alle bomøvelser – komplicerede såvel som mindre komplicerede – kan tages til et endnu højere niveau ved at løfte dem. De skal blot hæves et par centimeter op over jorden, og det behøver kun være i den ene side. Skal skal hesten pludselig tænke endnu mere over at løfte sine ben, og du kan træne dens bagbensaktion bedre.

Læs også: 5 tips til at ramme dine afstande

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce