Rytterportræt fra Fjordhesten Danmark

Året 2019 er det tiende år, fjordhesten Apollo og hans rytter Zenia Jørgensen, 26 år, deltager i internationale stævner i fjord-regi. De 10 år har stået på flere ture til både Sverige og Tyskland, senest Norge i 2017, hvor de vandt guld i senior-spring. I år melder de igen klar til kamp om metal. 

Hans lyst til at blive ved med at præstere vokser dag for dag, og at være ejer af en 19 årig energibombe er en fantastisk oplevelse.

Zenia fortæller: “Apollo er en rutineret herre, som elsker at være ude at vise sig frem. Hans gåpåmod er ikke blevet mindre med årene – tværtimod. Hans lyst til at blive ved med at præstere vokser dag for dag, og at være ejer af en 19 årig energibombe er en fantastisk oplevelse. Jeg er glad for hver dag, jeg har med Apollo, og at kunne melde klar til endnu et Nordisk mesterskab, det 5. i rækken, er bare helt vidunderligt”.

Igennem deres ridekarriere finder vi titler som B-pony i ridebanespring, B-pony i military utallige præmier og medaljer fra fjordhestestævnerne, og mange af dem i metalfarver. Zenia har ikke overvejet at pensionere Apollo, men siden sidste tur til Norge kunne hun godt mærke, at han skulle have et pusterum fra stævnerne og springbanerne.

 “Jeg trappede Apollo ned i træningen samtidig med, at jeg begyndte at fokusere på min anden hest. Siden 2017 har vi kun redet skovture og dressur og fået lagt nogle solide muskler i hans krop. Faktisk var vi ikke ude at springe igen før juni 2019, hvor vi var til Rømø Beach Jump. Her havde vi et fantastisk stævne med fire nulrunder. Apollo syntes bare, at det var rock’n’roll at være ude at ride igen, og jeg griner altid højt over, hvor fjollet og uopdragen han kan være. Han gav den hele armen lørdag, han var nok bange for at der skulle gå to år igen, inden vi skulle ud at ride stævne. Søndag havde jeg en noget mere afslappet makker. Til trods for, at vi ikke har sprunget i så lang tid, så finder vi ret hurtigt melodien. Det er det gode ved at have dannet par i 13 år. Vi kender hinanden ud og ind.” 

Til trods for, at vi ikke har sprunget i så lang tid, så finder vi ret hurtigt melodien, det er det gode ved at have dannet partnerskab i 13 år, vi kender hinanden ud og ind.

Aldrig mere ridehest

Men det har ikke altid været lutter lagkage for den rutinerede ekvipage. I efteråret 2010, kort efter de havde vundet DM-guld, fik Apollo konstateret en seneskade i venstre forben. Højgård Hestehospital så ikke mange chancer for, at Apollo og Zenia som ekvipage igen, men Zenias familie var ikke klar til at sige farvel. Der blev gjort en stor indsats for at få Apollo i form, og allerede i efteråret 2011 var Apollo og Zenia igen på banen til DM.

“Det at have haft en slem seneskade på Apollo har givet mig et andet perspektiv på træning og behandling af hestens ben i dagligdagen. Vi havde nogle fantastiske år efterfølgende, men måtte i foråret 2016 igen til scanning og her lå en tendens til overbelastning i højre forben. Jeg ved godt, at Apollos “spring er talte” og derfor går vi ikke til spring hver uge, og military er lagt på hylden for at give de bedste odds for et langt liv som ridehest. 10 års spring- og military-karriere sætter sine spor i en fjordhest, som ikke just er bygget til den slags “ekstremsport”. Så nu tager jeg alle de forholdsregler, der er, blandt andet tager vi ugentlig på vandbånd og i spa her op til Nordisk, for at restituere hans krop og bygge gode muskler i den.”  

 

10 års spring- og military-karriere sætter sine spor i en fjordhest, som ikke just er bygget til den slags “ekstremsport”.

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.