Opdateret d. 18. juli 2019. I en tidligere udgave af artiklen gjorde vi opmærksom på, at det er lovligt at bruge cannabisprodukter med en THC-værdi på under 0,2%. Dette gælder kun, hvis produktet er godkendt som lægemiddel eller kosttilskud – og det er de produkter, man køber på nettet, sjældent. Malgré Tout ønsker ikke at opfordre sine læsere til at begå ulovlige handlinger. Vi gør derfor opmærksom på, at det ikke er tilladt at købe og bruge CBD-produkter, der ikke har en godkendelse fra Lægemiddelstyrelsen.

Cannabis. Et ord, der kan lyde lidt malplaceret her. Vidt og bredt har det været diskuteret, om den medicinske udgave burde være lovlig at bruge til mennesker. Men hvad med dyrene? Der går mange historier om hesteejere, der har haft gode oplevelser med afarter af stoffet; heste hvis smerter er forvundet, hvis psyke er blevet mere stabil, eller hvis bevægelighed er blevet markant bedre. Spørgsmålene er bare: Er det lovligt? Hvad med bivirkningerne? Hvordan bruger man det med fornuft? Og er der overhovedet tale om et nyt vidundermiddel, som så mange gør det til?

I forvirringen over alt dette har Malgré Tout sat sig for at lave en guide, der skiller diskussionen ad og sir fordomme fra fakta. Dermed vil vi forklare dig, hvad man rent faktisk taler om, når man taler om cannabis til dyr, og hvordan det skal bruges.

Læs også: Test: Cannabis til heste – virker det?

POSITIVE VIRKNINGER

Skal man tro på de mange positive virkninger, som cannabis synes at have på heste, så kan man blandt andet regne med, at det:

 • Øger det almene velbefindende
 • Styrker immunforsvaret – forbedrer selvhelingsprocesser
 • Forbedrer hjertekredsløb og fordøjelse
 • Øger bevægeligheden, fx hos ældre heste og heste med gigt
 • Dæmper smerter, fx ved inflammationer, muskel- og ledproblemer
 • Giver pænere hud, pels, man og hale, fx i forbindelse med eksem
 • Afhjælper hoste og andre luftvejsproblemer
 • Afbalancerer hestens nervesystem, så den virker mindre nervøs eller varm
 • Nogle beretter også om afhjælpelse af allergi, eksem, adfærdsproblemer, angst, fordøjelsesbesvær, immunsygdomme, diabetes, cancer og epilepsi hos dyr.

Mulige bivirkninger: Døsighed, træthed og svimmelhed.

Hesten bliver ikke euforiseret

Vi forstår godt, hvis ordet cannabis skræmmer dig. Men faktisk er det bare en massebetegnelse. Cannabisplanten indeholder nemlig rigtig mange stoffer – både gode og mindre gode. Når vi taler om medicinsk cannabis til dyr – og mennesker for den sags skyld – så er der langt fra tale om den form, som bruges til at udvinde for eksempel hash og marihuana. Det stof, som gør den rene form for cannabis euforiserende, hedder THC og er en forkortelse for tetrahydrocannabinol. De produkter, man blandt andet kan få til dyr, er stort set frigjort fra THC. Dermed bliver din hest ikke “skæv”, når du tildeler den et produkt, der er lavet til den. Faktisk er der et helt marked for cannabisprodukter til heste, hunde og katte, som alle har en lav THC-værdi.

CBD-produkter – lovlige og ulovlige

De THC-fri cannabisprodukter, der laves til dyr og mennesker, går oftest under navnet CBD. Det betyder cannabidiol, som er ét ud af de mange stoffer i cannabisplanten – og det er ikke euforiserende. Det er blandt andet indholdet af THC, som gør den rene cannabis ulovlig at sælge og købe i Danmark. Men udover, at produktet ikke må indeholder over 0,2% THC, så skal det også være godkendt af Lægemiddelstyrelsen. Enten skal det godkendes som lægemiddel, eller også skal det godkendes som kosttilskud. I Danmark findes der kun ét lovligt lægemiddel med cannabis i, hvilket kræver en recept – og der findes slet ingen godkendte CBD-lægemidler til dyr. Derfor skal man finde sit CBD-produkt som kosttilskud, hvis man vil købe det lovligt til sig selv såvel som til sit dyr. Da et produkt imidlertid ikke må certificeres som kosttilskud, hvis det direkte markedsføres på at have en forebyggende eller helbredende effekt, kan det være svært at opspore. Med andre ord er der ikke mange lovlige CBD-produkter at finde derude på markedet, men teoretisk set er det ikke umuligt.

CBD-OLIE

Det nok mest udbredte produkt er CBD-olien. Den gives som små dråber vha. en lille pipette, som sidder i flaskens låg. Typisk købes olien i små flasker á 10 eller 20 ml. Til heste bruges normalt en olie på omkring 5% CBD. Hvor mange dråber, man skal give, afhænger af den enkelte hests størrelse og hvad CBD’en skal afhjælpe. For den bedste virkning tildeles dråberne i hestens underlæbe eller på tungen, da stoffet optages gennem slimhinderne. Derudover bør hesten ikke få noget at spise eller drikke 15 min efter indtagelsen, da foder kan suge olien op, så hesten blot udskiller olien igennem sin afføring.

Sådan giver du din hest CBD-olie

Det er vigtigt, at olien tildeles gradvist, så hestens krop kan vænne sig til stoffet. Selvom der er tale om en meget lille koncentration, kan en for høj dosis tildelt for hurtigt nemt give ubalancer i fordøjelsessystemet. For at sikre den bedste optagelighed og tilvænning, kan du gøre sådan her:

 • Den første dag giver du blot hesten 1 dråbe. Du kan for eksempel putte dråben på din finger og smøre den ind i hestens kind eller underlæbe.
 • De efterfølgende dage kan du øge til 1 dråbe 2 gange om dagen eller 2 dråber 1 gang om dagen.
 • Efter en uge kan du give 3-5 dråber 2 gange om dagen eller op til 10 dråber 1 gang om dagen. Det er ofte den nødvendige dosis, men det kan variere meget fra hest til hest.
 • Dråberne virker i 10-12 timer, så det bedste er at tildele dem minimum to gange i døgnet (fx morgen og aften). Hvis hesten ikke har brug for CBD’ens lindrende effekt døgnet rundt, kan du dog sagtens nøjes med at give den dråberne en enkelt gang, fx inden du skal ride.

På FEI’s dopingliste

Hvis du vælger at afprøve virkningen af CBD-dråber på din hest, så er det vigtigt at du ved, at stoffet står på FEI’s dopingliste. Det betyder, at du bliver diskvalificeret, hvis det opdages, at din hest har CBD i blodet. Karenstiden på naturmidler er normalt 48 timer, men ved brugen af CBD-olie på 5% er tiden 20 dage. Derfor tager det altså en del tid for din hest at blive dopingfri, inden du skal til stævne. Rider man stævner under FEI anbefales det altså ikke, at man anvender cannabisbaserede produkter til sin hest.

CBD helbreder ikke – det forbedrer livskvaliteten

Der er ingen tvivl om, at den medicinske cannabis er kommet for at blive, både til de to- og firbenede. Spørgsmålet er bare, hvordan det implementeres i samfundet og i hesteverdenen på lovlig og troværdig vis.

CBD-produkterne kan være med til at forbedre livskvaliteten hos rigtig mange heste. I hvert fald, hvis man skal tro den udenlandske forskning og de mange positive historier fra danske hesteejere, som dukker op, hvis man googler “CBD til heste”. Du kan jo prøve selv. Vi skal dog også huske, at CBD – og andre cannabisprodukter for den sags skyld – ikke kan helbrede hverken os selv eller vores heste. Det kan smertelindre dem og hjælpe dem godt på vej. Det kan øge deres bevægelighed, så vi oplever dem mere smidige på ridebanen. Men det må aldrig bruges til at dække over sygdomme og skader. Hvis hesten har et mere dybtliggende problem, så skal det naturligvis undersøges, udredes og behandles, inden CBD kommer på tale.

Om cannabis til heste er en god idé, afhænger nok af, hvem man spørger. Nogle mener, det er på tide at omskrive historien om cannabis, så den ikke kun handler om stofafhængighed og kriminalitet, men også om medicinske succeshistorier. Andre mener, at vi bør holde vores dyr langt væk fra det, indtil lægevidenskaben også har taget det til sig. Kunne du selv finde på at give din hest CBD?

FORSKNING I CANNABIS

Cannabis går også under navnet almindelig hamp. Planten har mere eller mindre altid været brugt antiinflammatorisk, smertelindrende og beroligende – over hele verden. I Skandinavien har vi blot været langsomme til at få øjnene op for plantens medicinske egenskaber og kaste opfattelsen af den som udelukkende euforiserende væk. På verdensplan findes der rigtig meget brugbar forskning, som understøtter de positive virkninger. Forskningen herhjemme er bare ikke med – ja faktisk er den der slet ikke. Dette har med al sandsynlighed været med til at forsinke danskernes anerkendelse af den medicinske cannabis til mennesker såvel som dyr. De senere års debat har imidlertid blødt holdningerne op, og THC-fri cannabisprodukter er eksploderet i popularitet, også hos hestefolket.

Kilder: Lægemiddelstyrelsen, Fødevarestyrelsen og Lovlig Cannabis.

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.