I øjeblikket er vores kære hestes hove under stort pres. Med varme temperaturer, masser af sol og periodiske regnskyl, sker der en lang række miljøforandringer i underlaget, som påvirker hestehovens struktur og vokseevne. Vi har kigget en smed over skulderen og været med ham på arbejde. Som han beskriver, er de værste tilfælde af tørre hove et resultat af både underlaget og hestens sundhedsmæssige tilstand.

Vi er midt i sommerperioden og dermed er det den tid på året, hvor din hest går mest ude og får masser af græs. Når din hest er på græs, kan hoven hurtigt komme til at mangle fugt i det tørre sommervejr. Underlagets fugtighed har nemlig en væsentlig betydning for hornets kvalitet. Det ene øjeblik er vejret varmt og underlaget udtørret og næste øjeblik vådt. Dette betyder, at hestens hove er under konstant pres for at tilpasse sig omgivelserne. For ligesom et stykke ubehandlet træ, der ikke får fugt og olie om sommeren, kan hornet udtørre og gå i stykker.

Denne hest har ifølge vores smed et slemt tilfælde af tørre hove. Lignende tendenser ses i øjeblikket hos mange heste rundt omkring i Danmark. Man kan se, at hoven er tørret ud ved at den ydre hovvæg er perforeret og kan pilles af.

Ligesom alt andet væv i kroppen, behøver cellerne i hovvæggen en bred vifte af næringsstoffer for at danne sundt og stærkt væv. Mange af disse næringsstoffer får cellerne via det fysiske miljø, hvor især vandmolekyler er vigtige. Når disse ikke er tilstede, kan det derfor få alvorlige konsekvenser for hovens evne til at passe på sig selv.

Inden under hovens yderside sidder hornets rørstruktur. Disse er blotlagte flere steder hos hesten på ovenstående billede. Læg især mærke til de lange striber, som udgør hovens lamelstruktur og gør, at den kan ånde. Disse trækker sig sammen, når hoven ikke får tilført fugt nok.

Det kræver tid, fugt og tilskudsfoder at få genoprettet hovkvaliteten hos denne hest. Hvis man selv gerne vil gøre noget ekstra for sin egen hest, kan man give hesten de stoffer, der er vigtige i hornproduktionen. Det er essentielle aminosyrer (altså de aminosyrer, som hesten ikke selv kan danne), spormineraler (svovl, zink og kobber) i letoptagelige former, aminosyrer (lysin og metionin) og biotin (b-vitamin) – og så selvfølgelig tilstrækkeligt med fugt!

Her ses resultatet af smedens arbejde denne dag. Smeden anbefaler at hesten, udover tilskud, der imødekommer dens hovs næringsbehov, også får smurt hovene med hovfedt eller olie dagligt. Før hovfedtet tilføres, bør man dog på forhånd tilføje fugt. Det gør man for eksempel ved at give hesten et fodbad eller sætte hovene i blød i en boot. På den måde indkapsler du nemlig fugten i hoven, inden du smør den med hovfedt eller -olie.

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.