Fokus: Så mange kommer årligt til skade på grund af ridning

Et gammelt ordsprog siger, at man først er en dygtig rytter, når man er faldet af en hest 100 gange. Men er det rigtigt? Her på redaktionen har vi sat os for at gå i dybden med temaet ryttersikkerhed. For hvert år dør 1-2 ryttere, op imod 8.000 mennesker kommer til skade af at ride – og tallet stiger år for år. Næst efter fodbold og håndbold er ridning nemlig den tredjefarligste sportsgren herhjemme.

8.000 mennesker. 1-2 dødsfald. Det er tankevækkende, at så mange kommer til skade hvert eneste år på grund af ridning. Det giver hestesporten en samlet 3. plads over de farligste sportsgrene herhjemme. Særligt brud på knogler og hjernerystelser er udbredt. Men hvorfor? Og kan vi gøre noget for at ændre det?

Brækkede knogler og hjernerystelser

Når man kigger på de mest almindelige rideulykker, sker de fleste henvendelser til landets skadestuer på baggrund af fald fra en hest. Og disse resulterer ofte i alvorlige skader. For hver fjerde rytter, der falder af hesten, brækker nemligt noget. Det drejer sig primært om håndled, skulder/kraveben, underarm og albue, men også hoved/kranieskader er hyppige.

Udover faldskader er de såkaldte kontaktskader dominerende. Det vil sige, hvor ulykken er sket under omgangen med hesten, for eksempeæ ved strigling, transport eller andet. De hyppigste kontaktskader er skader på tæer/fødder (når hesten træder på dem), fingre, (forvredne fingre i seletøj samt hestebid) og endelig hovedskader (hyppigst når hesten sparker).

Særligt børn kommer til skade

I perioden 1990-2009 var der 164.000 personer, der søgte skadestue på grund af hesterelaterede ulykker. Men antallet af heste-relaterede skader stiger år for år. Det hænger formentligt sammen med, at ridesporten er blevet mere populær, og at der er flere og flere børn, der begynder til ridning. Det er derfor ikke overraskende, at langt de fleste tilskadekomne er piger/kvinder (88%), og særligt i alderen 10-19 år er pigerne helt dominerende (95%).

Mange ulykker kan forhindres, hvis børn, unge og forældre er bedre oplyst om, hvordan man passer og plejer heste. Ulykkerne sker, fordi man er uforsigtig, og fordi børnene ikke er klar over, hvordan, hvorfor og hvor hurtigt heste kan reagere uden noget forudgående varsel.

Forældre bør oplyses

Der er al mulig grund til at oplyse om, at heste ikke “bare” er dyr, som man kan kæle med som andre familiedyr. Tværtimod er det nødvendigt at præcisere, at heste kan være særdeles farlige og p.g.a. deres kræfter, kan de rette voldsom skade. Men tit og ofte kastes forældre bare ud i opgaven med at håndtere og sadle ponyer op, når deres børn starter på den lokale rideskole. Det er derfor vigtigt, at man som forældre orienterer sig, om der findes kurser for håndtering og omgang med heste på rideskolen eller alliere sig med en heste-kyndig person, så omgangen med heste foregår så sikkert så muligt.

Læs også: Sådan bør du falde af din hest

Kilder

Syddansk Universitet: Ulykker i Danmark, 1990 – 2009

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce