Guide til de usikre: Lær din hest at blive redet ud på tur alene

Hvad enten din hest er vant til at ride tur med andre heste, eller om den er helt grøn inden for feltet, så kan den – med største sandsynlighed – lære at ride ud alene. Med dig på ryggen selvfølgelig. Dog er det ikke et let stykke arbejde, der venter dig. Det kræver små skridt, tålmodighed og så lidt mere tålmodighed. Men det kan lade sig gøre.

Annonce

Kæmp med instinkterne

At få en hest til at begive sig ud alene på ukendt territorium er en kamp mod dens instinkter, og det kan måske bedst sammenlignes med at skulle flytte en meget tung sten; man skal tage det i små ryk. Faktisk handler det om at kæmpe med hestens flok- og flugtinstinkt og lære at respektere de præmisser, som hesten bærer rundt på. Hvis man hovedløst trodser dem, risikerer man blot at komme til skade, fordi hesten går i panik og vil hjem til flokken. Så når der lige pludselig ikke er en fra flokken derhjemme til at støtte sig op af, må rytteren overtage førerrollen og indgyde ro og selvtillid i hesten – og det kan den kun gennem tilliden til sin rytter. Derfor skal du som rytter presse din hest, for at rykke dens grænser, men aldrig mere end at den får en god oplevelse ud af det.

Noget af det vigtigste for at imødekomme og arbejde med hestens instinkter, er at lade den undersøge de ting, som skræmmer den. Vær nysgerrig på dens vegne og tænkt: “Jamen, så lad da os gå hen og se, hvad det er for noget”. Kun på den måde kan din hest lære at gøre andet end at flygte. Hvis du bare lader den fare skræmt forbi, bekræfter du den i, at I hellere må komme væk, og det styrker dens flugtinstinkt. Gå hellere hen til det, der måtte virke farligt, og kom så tæt på som muligt – også selvom du måske er nødt til at stå af. På den måde arbejder du med instinkterne.

Læs også: Få styr på reglerne for ridning i naturen

Trin 1: Rid turen med en erfaren

Første skridt på vejen mod at kunne ride ud alene er, at hesten kan gå tur med andre. Erfarne heste er de bedste læremestre; de kan vise, at tingene ikke er farlige, de kan gå forrest, og de kan forplante ro i nybegynderhesten. Hvis din hest allerede er vant til at gå med andre, kan du selvfølgelig bare springe dette trin over. Vigtigst er det, at din hest har nogenlunde tillid til dig på tur, når andre er med. At den kigger lidt gør ikke noget – bare den har tillid til, at når du siger, at det er okay, så er det okay.

Trin 2: Lad din hest gå forrest

Næste skridt er at lade din hest gå forrest, når I er på tur med andre. Først skal den måske bare være førerhest et lille stykke, og til sidst kan den forhåbentlig gå forrest hele vejen. Det kan være lidt af en udfordring, hvis man rider tur med én, som har en hest, der godt kan lide at gå forrest, men prøv om ikke det kan lykkes.

Tip: Vend aldrig om – rid rundt

Hvis din hest skal lære at blive tryg i naturen på egen hånd, så skal du virkelig forsøge at undgå at gøre noget, som kan underbygge dens instinkter. Derfor er det langt bedre at ride en tur, hvor man rider rundt, end hvor man blot vender om midt på vejen og går tilbage igen. Hvis du ikke har mulighed for at ride rundt på en vej eller sti, så kan du også blot lave en stor vending på en mark eller lignende. Rid for eksempel en form for volte så stor som to ridebaner eller mere, eller rid rundt langs kanten af marken. Så gør det ikke noget, at meget at turen tilbage er den samme, som I red ud. Hesten må bare ikke tro, at du vender den rundt, fordi der er noget farligt på færde.

Trin 3: Træk hesten

Når I er vant til at gå forrest, er I meget tæt på at kunne ride ud alene. Hvis du føler dig mere tryg, når du går nede på jorden sammen med din hest, foreslår vi, at du prøver at trække turen med hesten, inden du begiver dig ud på ryggen af den. Du behøver ikke at gå hele turen, men blot noget af den. På den måde får du en chance for at se, hvordan din hest reagerer på tingene, når der ikke er en anden hest med, uden at du skal være bange for at blive smidt af.

Annonce

Trin 4: Få en person til at gå ved siden af

Det sidste du kan gøre, inden du rider ud helt alene, er at få en rytter til at gå ved siden af din hest. På den måde har du en ekstra hånd til hjælp, hvis den skulle blive skræmt, eller hvis du har brug for én til at hjælpe dig forbi noget. Måske er du så heldig, at det slet ikke er nødvendigt. Uanset hvad, så kan det gøre dig mere rolig, at der er en anden med, og det smitter i sidste ende af på hesten og giver den mere selvtillid.

Tip: Is i maven gør hesten selvsikker

Faktisk er det ikke kun hestens instinkter, der kommer på prøve, når man rider ud alene. Som rytter kan det være rigtig svært ikke at blive lidt utryg – eller måske ligefrem gå i panik – hvis hesten bliver usikker. Her kan du med fordel mentaltræne lidt inden turen og minde sig selv om, at der er størst chance for en god tur, hvis du selv har is i maven. Hvis hesten tvivler, er det tilliden til dig, der skal få den forbi. Og jo flere gange hesten erfarer, at den godt kan stole på, hvad du fortæller den, jo mere sikker på sig selv vil den blive.

Trin 5: Rid turen i etaper

Nu er du og din hest klar til at ride tur på egen hånd – men forcer endelig ikke noget. Hvis I får en dårlig oplevelse, kan det tage lang tid at rette op på. Det er en hårfin balance at skulle presse sig selv og hesten, uden at blive dumdristig. Hesten er trods alt et stort dyr, som bestemt ikke er ufarlig, hvis den går i panik. Som jeg plejer at sige: Det er ikke hestens størrelse, der gør den farlig. Det er dens instinkter, man skal have respekt for. Lærer man hesten såvel som sig selv at forstå og styre dem, kan man få de fedeste ture sammen.

Tip: Gradvis tilvænning

Gradvis tilvænning er den sikreste vej mod at opnå succes, og man kan sjældent gå videre i træningen, uden at have gentaget det forrige trin rigtig mange gange. Det betyder også, at det kan (og lad dig ikke skræmme her!) tage flere år at lære en hest at kunne gå alene på tur. Derfor er tålmodighed, tillid og ikke mindst respekt de tre vigtigste ingredienser i opskriften til at blive en hærdet turekvipage. Husker du det hele, skal det nok lykkes for jer. God træning også er det bare om at komme ud og ride tur!

Læs også: Har du styr på reglerne for ridning i mørke?

Artiklen er oprindeligt bragt i august 2019

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce