Burrer. De velcroagtige blomster er overalt lige nu, og de er rent ud sagt skide irriterende! Især når hesten får dem filtret de godt og grundigt ind i halen, pandelokken, hovskægget eller manen. Den hurtigste løsning er at finde en saks, men det også den løsning, der gør allermest ondt – på ejeren altså. For hvor ærgerligt er det lige at måtte klippe flere centimeter af sin hests smukke, lange man, pandelok eller fyldige hale, som man måske har brugt måneder eller år på at få pæn? Rigtig ærgerligt.
Heldigvis findes der andre og mere skånsomme måder at skille burrer og hestehår fra hinanden. Så lad du bare saksen ligge. Vi skal nok fortælle dig – trin for trin – hvordan du vinder kampen mod de modhagefyldte sensommerpestilenser.

BURRE

Burren ligner lidt en tidsel, men har bløde blade fremfor stikkende. Blomsterne er runde og lilla og er dækket af små pigge med kroge for enderne. På den måde kan den hænge sig fast på dyr og mennesker, når den er afblomstret, så frøene kan spredes. Smart, men rigtig irriterende for en hesteejer! Der findes både glat burre, filtet burre, liden burre og skov-burre.

Sådan ser burren ud, når den er i blomst.
Sådan ser den ud, når den er ved at afblomstre.
Og sådan ser den ud, når vi rigtig gerne vil have vores heste til at gå langt uden om den.

Trin 1: Bad håret i showshine

Det første du skal gøre er at finde den allerbedste showshine frem, som du kan få fat i. Og du skal slet ikke være fedtet med at bruge den. Faktisk skal håret nærmest bades i showshine, så det er fuldstændig smurt ind, og helst til det nærmest kan vrides ud. Herefter kan du forsøge at få nogle af burrerne ud. Dem, der ikke er lige til at få ud, lader du sidde lidt endnu.

Trin 2: Sprøjt med WD40

Nu lyder det måske lidt voldsomt, og selvfølgelig skal du ikke smøre din hest fuldstændigt ind i rustopløsende smøreolie. Men faktisk er WD40 intet mindre et vidundermiddel til at fjerne de burrer, der virkelig sidder fast. Du skal ikke spraye hele pandelokken, manen eller halen ind i det, men blot påføre det på de genstridige burrer, der endnu sidder fast. Lad det sidde og virke et minuts tid, så kan du let trække hårene ud af burrernes modhager. Hvis du ikke er så glad for at putte WD40 i håret på din hest, kan du også bruge en mere mild olie som babyolie eller madolie – men det er altså ikke lige så effektivt. WD40 kan købes i større supermarkeder og i byggemarkeder for omkring 30 kr.

Trin 3: Hold halen glat og gennemredt

Når du har fjernet alle burrerne, kommer du til det, som skal gøre det endnu nemmere at få dem ud næste gang. Med andre ord er det her også en form for trin 1. Vask halen med balsam, red den helt ud og sprøjt den endnu engang godt ind i showshine. Som alternativ kan du bruge babyolie eller en blanding af babyolie og vand. Jo mere filtret og tør halen er, jo svære vil det være at få burrerne ud, og derfor er det vigtigt, at du holder halen så glat og gennemredt som overhovedet muligt. En glat hale vil gøre det sværere for burrerne at sætte sig fast, og derfor er forebyggelsen nok det allerbedste middel, hvis du vil redde din hests hår fra burredøden.

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.