Dressurens dronning. Tysklands bedste. Europas bedste. Verdens bedste. Igennem lidt mere end 30 år har Isabell Werth vundet hele 57 internationale medaljetitler. Det giver hende rekorden som den mest vindende rytter inden for dressursporten nogensinde! I 2017 var vi så heldige at få en snak med hende, som bogstavelig talt er guld værd. Ud af hendes mange medaljer er nemlig hele 40 af guld! Her kan du høre, hvad hun fortalte os dengang, og hvad der ellers er sket hende. Kort sagt giver vi dig lidt af Werths opskrift på sin stormende og vedvarende succes. Til sidst i artiklen kan du se hele videointerviewet og savle lidt over en oversigt, der viser alle hendes internationale medaljepræstationer.

Opskriften på succesen

“Succes er enden på en lang vej. Det er resultatet af hårdt arbejde og samarbejde med hestene”, understreger Isabell over for os. Hun uddyber, at det ikke kun handler om succes mht. at vinde konkurrencer og opnå medaljer. Også små skridt kan være livsændrende, og de kan være de første skridt til at blive rigtig succesfuld. Til sidst, efter mange år, har man måske en hest, som stort set har vundet alt, hvad der kan vindes, forklarer hun.

Succes er enden på en lang vej. Det er resultatet af hårdt arbejde og et godt samarbejde med hestene.

At tage det hele lidt ad gangen er lige præcis, hvad Isabell har gjort. Et lille skridt blev til flere små skridt, og langsomt førte det til resultater efter resultater – og de har været store. Pludselig stod hun der, hvor hun står i dag og er verdens bedste. Her får du tre af de skridt, som har været afgørende for hendes vej til at opnå tilnavnet “verdens dressurdronning”.

FØRSTE SKRIDT: AT VÆRE HELDIG
Tro det eller ej, men som ung var Isabell faktisk spring- og militaryrytter. Først som 17-årig i 1986, kun tre år før hendes første internationale guldmedalje, begyndte hun at dyrke dressuren. Det skete, da hendes forældres nabo, den velkendte dressurekspert Dr. Schulten-Baumersen, spurgte, om hun havde lyst til at ride nogle af hans heste. Derfra tog det fart, og i 1989 stillede hun op til EM med hesten Gigolo – og selvfølgelig vandt hun guld sammen med resten af sit tyske hold.

Jeg har været heldig at møde de rigtige personer på de rigtige tidspunkter – ikke bare én gang, men flere gange i mit liv.

Det lå altså slet ikke i kortene, at Isabell skulle være verdensberømt dressurrytter. En vigtig grund til, at hun alligevel er nået så langt, skyldes – ifølge hende selv – at hun har haft mere held med sig end de fleste. “Jeg har været heldig at møde de rigtige personer på de rigtige tidspunkter – ikke bare én gang, men flere gange i mit liv”, forklarer hun på sit website. Her på redaktionen er vi dog ikke et sekund i tvivl om, at det er meget andet end heldet, der har bragt hende så langt frem i dressursporten.

ANDET SKRIDT: AT ARBEJDE HÅRDT
Da Isabell først havde fået muligheden for at ride en masse gode heste og endda blive undervist af en sand guru, var resten op til det hårde arbejde. Fra man opdager en god hest, til man kan være så heldig at bringe den med ind i sporten på internationalt niveau, kan der gå mange år, fortæller Isabell. “Der går i hvert fald 4-5 år, før den drøm kan gå i opfyldelse”, understreger hun og uddyber: “Når man vil gøre sin vision til virkelighed, er forholdet til hesten, og hvordan man håndterer den, det allervigtigste.”

Når man vil gøre sin vision til virkelighed, er forholdet til hesten, og hvordan man håndterer den, det allervigtigste.

Der vil være mange op- og nedture, især i begyndelsen, tilføjer hun. Derfor er det det hårde arbejde og troen på, at det nok skal blive godt, som har båret hende så langt. For selvom man elsker hestene og sporten, så er det også hårdt at skulle blive ved, når det hele ikke går som planlagt, forklarer hun – og det har Isabell trods sine utallige titler også mødt en hel del af.

TREDJE SKRIDT: AT FINDE PASSIONEN
Isabells store passion er at spotte en talentfuld unghest og at træne den til tops. Fordi hun dyrker det, hun brænder for hver eneste dag, skal hun aldrig bekymre sig om, hvorvidt det en dag bliver for meget, eller om det på et tidspunkt vil kede hende. “Jeg skal aldrig lede efter min motivation”, fastslår hun. Den er der nemlig med det samme om morgenen, når hun står op, og den følger hende time efter time. Motivationen ligger så at sige indlejret i hendes allerinderste: “At træne og uddanne heste føles ikke som et arbejde – det er min passion. Derfor er det ikke et spørgsmål om motivation”, fortæller hun.

At træne og uddanne heste føles ikke som et arbejde – det er min passion. Derfor er det ikke et spørgsmål om motivation.

Det er snarere et spørgsmål om ansvar, både over for medarbejderne i stalden og ikke mindst for hestene. Og når man først har fundet det, der virkelig driver én, så er det slet ikke svært at tage ansvar, at skulle styre en hel stald eller at skulle præstere, når det virkelig gælder. Det er ligesom bare en del af drivkraften, og derfor er passionen det vigtigste redskab i forsøget på at opnå succes.

10 ting, du ikke vidste om Werth

  1. Hun er født i 1969 og er derfor 50 år gammel – ret godt gået!
  2. På sin 50-års fødselsdag vandt hun grand prix special’en ved CHIO Aachen på hesten Emilio.
  3. Hun har 10 olympiske medaljer (seks af dem er af guld), 11 VM-medaljer, 24 EM-medaljer og 12 World Cup-medaljer og et hav af tyske mesterskabsmedaljer.
  4. Hun har haft ridning som sin profession, siden hun i 2004 oprettede sin egen salgsstald.
  5. Hun er uddannet jurist, og ind til hun blev selvstændig, arbejdede hun som advokat.
  6. Som barn og teenager var hun en passioneret jagt- og springrytter, og først som 17-årig begyndte hun at ride dressur.
  7. Den højeste procent, hun har opnået ved et internationalt mesterskab, er ved EM i 2017 på Weihegold, hvor hun fik 90,982% for sin grand prix kür.
  8. Fire gange har hun formået at ride til over 90% ved et internationalt mesterskab. Tre af gangene sammen med Weihegold, og senest sammen med Bella Rose ved dette års EM.
  9. Hun har tre heste placeret i top 10 på verdensranglisten. Sammen med Bella Rose ligger hun nr. 1, med Weihegold er hun nr. 2 og med Emilio er hun placeret som nr. 9.
  10. Siden 2017 har hun vundet guld i alt, hvad hun har rørt ved – 11 guldmedaljer på lige under tre år!

I klippet her kan du se hele det interview, som Malgré Tout i samarbejde med Rasmus Bagger lavede med hende ved World Cup Herning i 2017. Slå ørerne godt ud, for det er tale om intet mindre end 17 minutters vaske ægte guldkorn!

Werths medaljehøst

Herunder kan du se en liste over alle de internationale medaljetitler, Isabell Werth har vundet, siden hun første gang viste sig på verdensplan i 1989. De tæller 5 bronzemedaljer, 12 sølvmedaljer og som nævnt 40 guldmedaljer. Så er der vist ingen tvivl om, at hun er verdens bedste. Derudover har hun selvfølgelig et hav af internationale sejre og placeringer, bl.a. ved utallige World Cup-kvalifikationer.

MEDALJEÅR MESTERSKAB HEST 
Guld (hold)1989 Europamesterskab Gigolo FRH 
Guld (hold)1991 Europamesterskab Gigolo FRH 
Guld (ind.)1991 Europamesterskab Gigolo FRH 
Guld (hold)1992 Olympiske Lege Gigolo FRH 
Sølv (ind.)1992 Olympiske Lege Gigolo FRH 
Guld (ind.)1992 World Cup Finale Fabienne 
Guld (hold)1993 Europamesterskab Gigolo FRH 
Guld (ind.)1993 Europamesterskab Gigolo FRH 
Bronze (ind.)1993 World Cup Finale Fabienne 
Guld (hold)1994 Verdensmesterskab Gigolo FRH 
Guld (ind.)1994 Verdensmesterskab Gigolo FRH 
Guld (hold)1995 Europamesterskab Gigolo FRH 
Guld (ind.)1995 Europamesterskab Gigolo FRH 
Guld (hold)1996 Olympiske Lege Gigolo FRH 
Guld (ind.)1996 Olympiske Lege Gigolo FRH 
Guld (hold)1997 Europamesterskab Gigolo FRH 
Guld (ind.)1997 Europamesterskab Gigolo FRH 
Guld (hold)1998 Verdensmesterskab Gigolo FRH 
Guld (ind.)1998 Verdensmesterskab Gigolo FRH 
Bronze (ind.)1998 World Cup Finale Anthony FRH 
Guld (hold)1999 Europamesterskab Anthony FRH 
Sølv (ind.)1999 World Cup Finale Antony FRH 
Guld (hold)2000 Olympiske Lege Gigolo FRH 
Sølv (ind.)2000 Olympiske Lege Gigolo FRH 
Sølv (ind.)2001 World Cup Finale Anthony FRH 
Guld (hold)2003 Europamesterskab Satchmo 78 
Guld (hold)2001 Europamesterskab Anthony FRH 
Sølv (ind.)2006 World Cup Finale Warum Nicht FRH 
Guld (hold)2006 Verdensmesterskab Satchmo 78 
Guld (ind.)2006 Verdensmesterskab Satchmo 78 
Bronze (ind.)2006 Verdensmesterskab Satchmo 78 
Guld (ind.)2007 World Cup Finale Warum Nicht FRH 
Sølv (hold)2007 Europamesterskab Satchmo 78 
Guld (ind.)2007 Europamesterskab Satchmo 78 
Sølv (ind.)2007 Europamesterskab Satchmo 78 
Søv (ind.)2008 World Cup Finale Warum Nicht FRH 
Guld (hold)2008 Olympiske Lege Satchmo 78 
Sølv (ind.)2008 Olympiske Lege Satchmo 78 
Sølv (ind.)2009 World Cup Finale Satchmo 78 
Bronze (hold)2010 Verdensmesterskab Warum nicht FRH 
Sølv (hold)2011 Europamesterskab El Santo NRW 
Guld (hold)2013 Europamesterskab Don Johnson FRH 
Guld (hold)2014 Verdensmesterskab Bella Rose 2 
Bronze (hold)2015 Europamesterskab Don Johnson FRH 
Guld (hold)2016 Olympiske Lege Weihegold OLD 
Sølv (ind.)2016 Olympiske Lege Weihegold OLD 
Guld (ind.)2017 World Cup Finale Weihegold OLD 
Guld (hold)2017 Europamesterskab Weihegold OLD 
Guld (ind.)2017 Europamesterskab Weihegold OLD 
Guld (ind.)2017 Europamesterskab Weihegold OLD 
Guld (ind.)2018 World Cup Finale Weihegold OLD 
Guld (hold)2018 Verdensmesterskab Bella Rose 2 
Guld (ind.)2018 Verdensmesterskab Bella Rose 2 
Guld (ind.)2019 World Cup Finale Weihegold OLD 
Guld (hold)2019 Europamesterskab Bella Rose 2 
Guld (ind.)2019 Europamesterskab Bella Rose 2 
Guld (ind.)2019 Europamesterskab Bella Rose 2 

Læs også: Hvad kan vi lære af Dujardins eleminering?

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.