Eksperter: Derfor bør andre (ikke) ride din hest

Sætter du nogensinde en anden op på ryggen af dit kæreste eje? Det er uden tvivl en tillidssag, og det er meget forskelligt, om vi ser det som en fordel eller en ulempe at lade en anden føre tøjlerne. For nogle er det rart med lidt hjælp, ligesom man kan lære meget af at overvære en anden ride sin hest. Andre ser helst, at der slet ikke er nogen, som “piller” ved deres ridning. Begge holdninger er ganske forståelige og selvfølgelig helt legitime. Men hvad mener eksperterne?

Malgré Tout har talt med dyrlæge Gitte Jensen fra Orø Vet og sadelmager Maria Mogensen fra Hestenes Sadelmager. De har gjort deres bedste for at give os deres syn på sagen.

Langt de fleste ryttere og heste har en vis ubalance i kroppen, så ved at hesten påvirkes af en ny rytter, der balancerer på en ny måde, kan det aflaste hesten i forhold til den vante rytter.

Dyrlæge og hestekiropraktor Gitte Jensen fra Orø Vet

“Hvis der er fysisk stor forskel på rytterne, både højde- og drøjdemæssigt, vil hesten mærke det, så snart den nye rytter sætter sig i sadlen.

Sadelmager Maria Mogensen fra Hestenes Sadelmager

Dyrlægen:
En ny rytter kan både belaste og aflaste hesten

Ifølge dyrlæge Gitte Jensen, så er én af de helt store fordele ved at lade en anden ride sin hest i ny og næ, at det kan bidrage med nye vinkler på træningen. Derudover giver det hesten lov til at bruge kroppen på en ny måde, når der kommer en rytter op, som måske gør tingene anderledes. Ja, faktisk kan det vise sig at være rigtig sundt. “Alsidighed i træningen er altid gavnligt for fysikken”, understreger hun, og fortsætter:

“Det kan også være, at den nye rytter opdager et problem hos hesten, som den daglige rytter er blevet “blind” overfor. Langt de fleste ryttere og heste har en vis ubalance i kroppen, så ved at hesten påvirkes af en ny rytter, der balancerer på en ny måde, kan det aflaste hesten i forhold til den vante rytter. Særligt i de tilfælde, hvor det er den daglige rytter, der har et problem i kroppen, vil det være en stor fordel at lade hesten ride af en rytter med en god fysik”.

Der kan dog der også være ulemper forbundet med det, mener Gitte. Problemerne opstår ifølge hende, når hesten har et kronisk problem i sit bevægelsesapparat. Så kan alle de ovennævnte fordele nemlig vende sig 360 grader og blive til store ulemper.

“En hest med eksempelvis svag ryg kan ikke altid tåle, at vægtbalancen forskydes. Den har lært at kompensere for den vante rytter, og bliver der pludselig ændret på balancen, vil hestens svage ryg ikke kunne tilpasse sig hurtigt. Dette vil gøre sig gældende uanset, hvor hesten måtte have et kronisk problem”, forklarer hun.

En hest med eksempelvis svag ryg kan ikke altid tåle, at vægtbalancen forskydes. Den har lært at kompensere for den vante rytter.

Derfor er det vigtigt, at ejeren til en hest med kroniske lidelser først og fremmest finder en rytter, der er så tæt på at have samme ridestil, vægt og balance, som den rytter, der plejer at ride. Derudover bør en ny rytter altid blive gjort opmærksom på hestens problemer, så ridningen kan rette sig derefter. “Det betyder selvfølgelig ikke, at træningen ikke må varieres, det må den meget gerne, men det skal bare gøres mere nænsomt, og uden pludselige skift”, pointerer Gitte.

Til sidst forklarer hun, at der naturligvis også sagtens kan opstå problemer hos en rask hest, når en ny sætter sig op: “Med en sund og rask hest kan det selvfølgelig også ske, at den nye rytter tror, at hesten er i bedre form end forventet, og dermed bliver hesten overbelastet, og der opstår risiko for nyresalg eller andre skader.” Derfor er Gittes råd ganske klart…

DYRLÆGENS RÅD: Husk altid at forventningsafstemme og give gode informationer ved udlån af hesten. Ellers kan alle fordelene ved at sætte en ny rytter i sadlen pludseligt få den helt modsatte effekt.

Sadelmageren:
Der må ikke være forskel på rytternes højde og drøjde

Spørger man sadelmager Maria Mogensen om hendes syn på sagen, så kommer det helt an på, hvorvidt den nye rytter har nogenlunde samme vægt og højde som den, der plejer at ride. Det gælder både, fordi den sadel, der passer hesten, også er tilpasset en bestemt type rytter, og fordi hjælperne pludseligt kan ligge helt forkert, i forhold til det, hesten har lært og er vant til. Her er Maria altså meget enig med dyrlægen:

“Hvis der er fysisk stor forskel på rytterne, både højde- og drøjdemæssigt, vil hesten mærke det, så snart den nye rytter sætter sig i sadlen. Hestens alder og uddannelsesniveau er desuden afgørende for, hvor hurtigt den kan omstille sig til en ny rytter i sadlen”.

Hestens alder og uddannelsesniveau er desuden afgørende for, hvor hurtigt den kan omstille sig til en ny rytter i sadlen.

Derudover understreger hun, at to forskellige ryttere aldrig vil kunne sidde helt ens på en hest: “Alle ryttere sidder asymmetrisk omkring centeret i større eller mindre grad. Det kan være lige fra at man lægger hovedet lidt på skrå, den ene skulder falder foran den anden til egentlige låsninger i bækken, hofte, ryg og så videre”, forklarer hun og slår fast: “Derfor har alle ryttere et ansvar for at arbejde på at sidde så lige som muligt på den hest, de rider på.” Og det gælder i særdeleshed, når man sætter sig op på en fremmed hest.

Til gengæld kan fordelene ved at få en anden til at ride sin hest også være rigtig mange, mener Maria, omend det afhænger af situationen. “Er det, fordi man skal have hjælp til at løse nogle ridemæssige udfordringer, hjælp til uddannelse af sin hest, eller har man brug for en part, fordi man ikke selv har tid til at ridehesten nok?”. Her kan du se en liste over, hvad hun mener, er det vigtigste at holde sig for øje:

  1. Rytteren må ikke være for stor til sadlen og hesten. Ellers bliver presset på hestens rygmuskulatur for stort, og det kan give en øm ryg under sadlen. 
  2. Sæde- og schenkelstøtte i sadlen skal passe rytteren, så han eller hun ikke føler sig ”låst”, når hesten bevæger sig. I dag er der ofte et dybt sæde og en stor knæpude i især dressursadlerne, som nemt kan får en rytter, der er for stor til sadlen, til at sidde låst. 
  3. Rytteren skal sidde så lige som muligt i sadlen, så sadelpanelerne ikke bliver skæve i brug.
  4. Hvis sadlen passer den nye rytter, så kan han eller hun være med til at ændre den sædvanlige rytters syn på sin egen ridning både positivt og negativt. Derfor vil det kun være en øjenåbner for begge parter, og det er positivt.

SADELMAGERENS RÅD: Så længe punkterne er nogenlunde opfyldt, bør man ikke se nogen problemer i at lade en anden sætte sig op i sadlen. Faktisk vil det i så fald kunne føre rigtig meget godt med sig for begge ryttere og i sidste ende også for hesten.

Læs også: Er en part en god idé?

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce