Der er opstår hele tiden nye impulser i ridesporten. Impulser, som fødes ud af et behov for heste med mere gangkapacitet, der kan levere større præstationer og økonomisk overskud på bundlinjen. En af hestesportens mest fremtrædende advokater for god hestevelfærd er Claus Toftgaard. Vi har mødt ham og taget en snak om moderne ridehestes problemstillinger og vores ansvar som ryttere. For Claus er budskabet klart: alt for mange rideheste bliver aflivet i dag på grund af forkert ridning og træning  

Claus Toftgaard har aldrig været i tvivl om, at hestene skulle være omdrejningspunkt for hans liv. Drømmen var at blive berider, men en rygskade under træneruddannelsen slog ham helt ud af kurs og satte en stopper for hans videre færd i faget. Men selvom livet tog en drejning for ham, formåede han at vende det negative til noget positivt. Claus uddannede sig nemlig til træner og til human- og hestefysioterapeut. Et valg han aldrig har fortrudt. Med sin uddannelse i bagagen har Claus ét enkelt mål for øje: At forbedre velfærden for danske rideheste.  

Moderne rideheste har hold i nakken  

Claus er således en mand, med meget på hjerte. Og det er et hjerte, der brænder for at lære fra sig. Vi spurgte ham om, hvilke problemer han ser flest af hos moderne rideheste. Og her var svaret klart. Et problem han meget ofte støder på i sin bevægeanalyse er heste, der har spændinger og låsninger i nakke og kæbe. 

annonce

“Jeg møder alt for mange heste, der går rundt og har hold i nakken. Det får de af den måde, vi træner og rider dem”

Hestens hals og hoved er i høj grad dens balancestang. Hvis hesten har problemer i disse områder, kan der opstå overbelastninger i sener og led, hvilket får den til at spænde op og kompensere andre steder i kroppen.  

Spændinger og låsninger i nakken er noget af det, Claus ser rigtig meget af, når han er ude hos klienter. Det påvirker både hestens fysiske og psykiske tilstand. For hestens nakke er ifølge Claus et mekanisk område, der er meget følsomt og skal være på plads.  

Man kan sammenligne det lidt med mennesker. Hvis man selv har prøvet at have hold i nakken, ved man, at bevægelser i nakken kan være meget smertefuldt. For at undgå smerter, bruger man hele kroppen til at dreje med i stedet for nakken. Man bevæger så at sige kroppen som en blok.  

Vi trænger til et opgør med moderne dressurridning  

Hvis det stod til Claus, har vi brug for at kigge dybere på træningsmetoder og avl af hypermobile heste. Og samtidigt skal bedømmelser i dressurverdenen også sætte større fokus på, at hestene til stævnerne er løsgjorte og ‘glade’ atleter. Nogle af udfordringen er, at dommerne ikke dømmer efter løsgjorthed og muskulering…

Læs resten af artiklen i Magasin nr. 25, som du kan downloade gratis her:

Malgré Tout anbefaler altid, at du søger yderligere vejledning hos en fagperson.