Træn i vand! – men gør det rigtigt

Træning af hesten på et vandbånd skulle være så godt. Ja, faktisk anbefaler mange dyrlæger vandbåndet som en delvis substitut for ridningen – især hvis en hest skal i gang efter en skade. Men, men, men. Det er også hammerdyrt at køre sin hest afsted til et vandløbebånd hver eneste uge eller måned. Så derfor: Har du nogensinde tænkt over, at naturen i det kære våde Danmark rummer lige så mange muligheder for vandtræning med hesten? Og er du klar over, hvor høj vandstanden skal være for, at I får det optimale ud af træningen?

Den gavnlige effekt

At få hesten til at gå i vand er især godt for dens overlinje og bagpart. Derfor er det en ideel (genop)træningsform til heste, der har stået med en skade i ryggen eller lænden. Derudover kan træningen på et vandløbebånd forbedre hestens ligeudretning, balance og naturlige rygsving.

Det gode ved træning i vandet er, at det på én gang er muskelopbyggende og giver kondition – også selvom hesten blot skridter. Tænk bare på, hvor mange kræfter du selv skal lægge i at gå i vand op til knæene.

Vandets højde er vigtig

Apropos vand op til knæene, så er det ikke helt ligegyldigt, hvor højt det vand er, som hesten skal gå i. Det kan nemlig både være for lavt og for højt, hvis den træningsmæssigt skal have det maksimale ud af det. Ideelt set bør højden på vandet være nogenlunde som vist på billedet herunder. Her rammer vandoverfladen et punkt mellem hestens koder og forknæ.

En stort set ideel højde på vand under vandtræning.

Hvis vandet går op over hestens forknæ, vil den blot forsøge at skubbe sine ben igennem vandet fremfor at løfte dem. Og hvis vandet er for lavt, dvs. under kodehøjde, så vil den ikke behøve at løfte benene ret meget. Begge dele gør, at ryggen ikke bliver tilstrækkeligt aktiveret. Vi indrømmer, at vandstanden på artiklens øverste billede er alt for lav. Og på billedet her er det måske lige til den høje side – men det går. Konklusionen er i hvert fald, at vandoverfladens ideelle højde ligger lige midt mellem hestens koder og forknæ.

Læs også: Rid ud i naturen – det både skåner og styrker dig og din hest

Alternativer til vandbåndet

Som sagt er vandtræning med hesten i et aqua- eller wellnesscenter langt fra billigt. Men heldigvis bor vi et land, hvor der er masser af vand, som kan give den helt samme gevinst. Her er fire alternativer, som faktisk kan gøre dig glad for, at vi bor i så vådt et klima.

Tag en tur til stranden

Som de fleste ved, så er det lovligt at bade med sin hest på offentlige strande i perioden fra den 1. september til den 31. maj. Og det er bare om at udnytte, hvis man har sin hest stående i nærheden. Vær dog opmærksom på, at nogle arealer omkring strandende er klitfredede, og at det ikke er tilladt at ride på den bevoksede del af strandbredden. Men hvis du holder dig til sandet og vandet, så gør du ikke noget forkert. Private strande er det naturligvis ikke tilladt at ride på, medmindre man har fået særskilt tilladelse til det af ejeren. Vi foreslår, at du rider ud i vandet og lader hesten skridte eller trave så langt som overhovedet muligt på en let tøjle. Det er nok det allerbedste alternativ til vandløbebåndet.

Vær forsigtig med søer og åer

Når det kommer til søer og åer i offentligheden, så gælder der desværre ikke helt de samme regler som for strandene. Søer og åer hører nemlig ifølge Naturstyrelsen til “udyrkede arealer i det åbne land”, og dem må man kun ride i, hvis man har fået tilladelse til det. Egentlig giver det god mening, for begge dele er fyldt med liv. Og så er søer stejle og dybe, og åer kan være meget ujævne. Så selvom en hest kan svømme, kan det hurtigt gå galt, hvis den mister balancen og rytteren bliver smidt af.

Læs også: Få styr på reglerne for ridning i naturen

Brug den våde ridebane

Gang på gang skælder vi vores ridebaner ud, fordi de er for våde at ride på. Men har du tænkt på, at en god våd ridebane faktisk giver dig og din hest en form for gratis vandtræning? Selvfølgelig kan det ikke sammenlignes med rigtig vandtræning. Vi har i hvert fald aldrig set en ridebane, der er så våd at vandet går op til hestens knæ. Men fordi hesten skal bruge flere kræfter end normalt på at få benene op ad vandet og det dybe sand, skal den også bruge sin ryg mere. Det kan være rigtig god træning, men du skal selvfølgelig ikke overdrive det. Hold dig til 5-10 minutters træning i den dybe bund, og rid så for eksempel en tur på hårdt underlag. Sørg i øvrigt også for at ride hesten dybt for en let tøjle, så den virkelig for hovedet ned, ryggen op og har en chance for at holde balancen.

Rid igennem vandpytterne

Selvom det ikke giver helt så meget på træningskontoen, så skal du heller ikke være bleg for at ride igennem alle de vandpytter – og især de dybe – som du overhovedet kan komme i nærheden af. Lidt har også sin ret, og selvom det ikke giver det helt store, så kan det være første skridt på vej mod at kunne ride hesten ud i vandet på stranden.

Vær ikke bange for mudderet

Det samme gælder for de mudrede ridestier. Dem skal du ikke være bange for. Selvfølgelig gælder der det samme som på den våde ridebane: Rid igennem det tunge underlag, men gør det med fornuft og i moderate mængder. Og gør det slet ikke, hvis din hest har dårligt bentøj.

Løber man ovenstående liste igennem, så må vi nok konstatere, at stranden er det absolut bedste alternativ til træningen på et vandbånd – hvis ikke endnu bedre!

Læs også: Har du styr på reglerne for ridning i mørke?

Gendelt artikel fra september 2019

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce