De uskrevne regler for go’ stil i ridehuset

Vi er i øjeblikket mange, der kæmper om de få indendørs kvadratmeter. Og selvom de fleste ridehuse er udstyret med en sæt regler for, hvordan man gebærder sig, findes der også et sæt uskrevne regler, som alle bør følge. Vi taler om Go’ stil-reglerne. Det er de regler, som ingen taler om, men som alle kender, en gentleman/woman agreement, som gør livet indendørs mere behageligt og mindre stressfuldt. Men har du tjek på dem allesammen?

Du kender det sikkert: Klokken er 17, det er så småt ved at være mørkt udenfor, og du åbner porten til ridehuset. Indenfor ser du det, de fleste ryttere frygter. Rundt omkring i ridehuset rider 10 andre rundt samtidigt med at to undervisere står og råber i hver deres hjørne. Åh nej, tænker du, og du ved bare at dagens træning bliver op ad bakke. Vi har samlet listen af de 10 bedste Go stil-regler for færdsel i ridehuset. Og her mener vi ikke bare ‘venstre-mod-venstre-reglen’, og at du skal samle op efter du har redet. Go stil-reglerne er de usagte regler, som vi alle bør spille efter. De er som følger:

Gør opmærksom på, at du skal ind!

JEG KOOOOMMER IIIIND! Det er de færreste, der kan høre dig, hvis du med blid mussestemme hvisker, at du er på vej ind i ridehuset. Og vent nu med at åbne, til de andre indenfor har svaret. Det kan godt ske, at det tager et par omgange lige at få unghesten ned i trav, men hellere at du skal vente lidt, end at de skal ned og bide i ridehusbunden.

Hav øjenkontakt!

Nok er din hests man smuk, men de fleste ryttere bliver altså usikre på dig, hvis du ikke kigger op og ved hvor dine ‘medryttere’ er i ridehuset. Og så er det også en win-win-situation, at du samtidigt får en god holdning i overkroppen, hvis du retter ryggen og kigger op.

Slap af med grand prix-øvelserne!

Det er ikke sikkert, at der er plads til at dig og din dressurmusse kan lave fri trav skråt igennem og 1’er changementet på buet spor. Og ro på med paraderne, det er de færreste, der kan nå at stoppe op, hvis du lægger en parade ind ved C direkte fra galop. Det er go’ stil at ride store rundinger (fx. 20-meter volter) og lige linjer (skråt igennem), hvis i er mange i ridehuset ad gangen. Du kan sagtens øve overtrædninger og bøjninger på diagonalen og ellers vent med de svære øvelser til en anden dag.

Tag møget (før du rider!)

Det er super god stil at tage lort før du rider. Det kan godt være, at det ikke er alle, der gør det, men du kan til gengæld trøste dig med, at du med dine opsamlede pøller er med til at forlænge levetiden for ridehusbunden. Og hvis bunden er for ujævn p.g.a. løsspringning eller andet, er det også god stil at dække dem til igen.

Læs også: Derfor skal du samle op efter din hest

Læg nu de tæpper de rigtige steder!

Rigtigt mange, og vi mener rigtig rigtig mange, lægger deres skridttæpper og lændedækkener hulter til bulter på hele barrieren. Men det kan være farligt, hvis de filtrer sig ind i en bøjle hos en forbipasserende ekvipage, der rider ned af langsiden. Det er go’ stil at hænge dæknerne nede bag det sidste bogstav på langsiden. Og lad nu være med at lade din svedige hest klø sig i andres dækkener.

To-og-to er no-go

Hvis dig og din bedste rideveninde lige skal sludre om stævnet i weekenden, så gør det i naturen og ikke to-og-to på hovslaget. Det er til stor gene for alle andre. Det er go’ stil at alle skridter samme retning, hvis i er mere end fire.

Lad være med at longere

Lad være med at longere, når der er andre i ridehuset, for det kan faktisk være farligt. Hvis din hest pludselig bliver forskrækket over et eller andet og løber, kan det ende grueligt galt, hvis den bliver filtret ind i longetorvet

Tag hensyn til den varme eller urutinerede hest

Tro os – Det er heller ikke altid sjovt for rytteren, der sidder på ryggen af den. Hold derfor din afstand og snak sammen! Det er også rigtig god stil, hvis du selv siger til, hvornår du galoperer på din unghest. Generelt: Tal sammen, så undgår i sammenstød.

Læs også: 8 træningstips fra Carl Hester, der bør sidde på enhver stævnerytters rygrad

Det er nemt at være barriererytter

Det er altid nemmere at kloge sig på andres ridning end ens egen. Men hold gerne kommentarer for dig selv, med mindre de har et konstruktivt budskab. Og hvis du opholder dig på den anden side af barrieren, så tag hensyn og lad være med at larme eller hoppe og danse rundt. Dans er forbeholdt dem på banen!

Og husk nu ja-hatten

Hvis du er i dårligt humør, så rid en tur i stedet. Risikoen for at det bliver en dårlig oplevelse er stor for dig og dine medryttere, hvis du er kort for hovedet eller hidsig. Dårlig energi smitter nemlig og kan påvirke andre i en negativ retning. Også i et ridehus.

Artiklen er oprindeligt bragt i september 2019

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce